Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium - czarne kropki na liściach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail:  
Data: piątek, 2 listopada 2018 18:40:16
Cześć!

na Dendriobium sa nok kupionym w markecie zauważyłam brunatne małe plamki na liściach, dodatkowo białe nitki jak pajęczyna - pędziorków nie widzę. Dendrobium nobile kupione tego samego dnia też w markecie zasusza kwiaty plamek nie widać.

Czy cokolwiek innego jak Citrosept mogę stosować? Rośliny stały na parapecie zachodnim ale mamy listopad więc nie sądzę że to poparzenie słonecznie.
Niestety stały obok 5 Falków które puszczają pędy kwiatostanowe....Obawiam się że Falki czyś się zakaziły. Czy mogę Falki czyś opryskać profilaktycznie? żadnych zmian nie ma póki co. Czy oprysk nie zachamuje wzrostu pędów/ lub całkowicie ich nie dobije?

Dziękuje za rady !!

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 2 listopada 2018 19:32:03
Profilaktycznie to phalaenopsis trzeba przenieść na inny parapet, a najlepiej do innego pokoju. Skoro są pajenczynki i roślina gubi kwiaty to znaczy że nie widzisz przędziorków. Patrzyłaś przez lupę? Marta

E-mail:  
Data: piątek, 2 listopada 2018 20:01:08
Niestety nie mam lupy. Dendrodium które zasusza kwiaty nie ma jeszcze plamek. To z plamkami ma drobne nitki. Kupiłam dwa dendrobium: nobile i sa nok. Plamki ma sa nok. Ściągnęłam wszystko mokrym wacikiem. Odizolowałam oba Dendrobia od Fałków. Co z Falkami? Jakaś profilaktyka? Stały razem tydzień. Nie mam szczęścia do dendrobium ☹

E-mail:  
Data: piątek, 2 listopada 2018 20:02:39

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 2 listopada 2018 22:18:03
Co to znaczy że ,,plamki są nok,,? O chemię musisz prosić innych i poczytać na tym forum. Ja nie mogę jej stosować z powodów zdrowotnych więc się nie znam. Marta

E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 listopada 2018 11:04:13
Kamila - Dendrobium Sa Nok to nazwa własna. I właśnie na Dendrobium Sa Nok sa plamki. Sa Nok to rodzaj storczyka dendrobium. Ładnie kwitnie Wiec póki - olejek eteryczny eukaliptusowy w parowniczce obok doniczki - i chyba działa bo póki co nie ma nowych plamek ani pajęczyn Drugie Dendrobium- Dendrobium Nobile - plamek nie ma ale usychają mu kwiaty...zamgławiam, podlewam według zaleceń

E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 listopada 2018 11:05:31
Marta 😊 Przepraszam - nie wiem skąd Kamila - nie mogę edytować posta

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: czwartek, 8 listopada 2018 23:08:37
Na słuch to są dwie różne rzeczy.

Jedno Dendrobium zasusza kwiaty - być może po prostu przekwitły, albo nie spodobała im się zmiana warunków.

Drugie Dendrobium ma miseczniki, które wystarczy usunąć wodą z mydłem, a potem jeszcze dobrze umyć roślinę. Miseczniki sprinterami nie są i pewnie jeszcze się nie przeniosły, natomiast można oczywiście umyć też sąsiednie rośliny.

Nie pryskać, jeśli nie wyksztalcą się kolejne miseczki.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl