Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium nobile, zgniłe korzenie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kama
E-mail: kamila.salwa@o2.pl
Data: sobota, 3 listopada 2018 22:59:47
Witam,
Dostałam kwitnącego storczyka z marketu, na etykiecie widniał napis- dendrobium nobile, posadzony był w ziemi i jak się później okazało, w mchu. Na początku pseudobulwy były grube i jędrne, jednak po jakimś czasie zaczęły się marszczyć, więc go podlałam (zanurzając doniczkę w wodzie) myślałam, że po prostu brakuje mu wody bo kwiaty i ten odrost-zdj. Nie dało to żadnego rezultatu i zaczęło być coraz gorzej. Poczytałam trochę, wyjęłam go z doniczki i okazało się że korzenie są w fatalnym stanie. W akcie desperacji powycinałam wszystko co wyglądało na zgnite bądź suche i zostało z niego to co na zdjęciach. Bardzo proszę o pomoc, czy da się go w ogóle odratować? Zależy mi na nim.

Data: sobota, 3 listopada 2018 23:04:45
Dodaję więcej zdjęć. Z drugiej strony wygląda gorzej moim zdaniem.

Data: sobota, 3 listopada 2018 23:07:13
Teraz stoi taki ogołocony, bez podłoża. Błagam o pomoc

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 4 listopada 2018 06:12:52
Oberwij kwiaty w miarę możliwości pozostawiając łodyżki bo z nich roślina ściągnie sobie soki. Posadż do nowego podłoża, wydezynfekowanego i podeprzyj małymi kamyczkami aby roślina nie chwiała się. Na spód doniczki daj drenaż. Ogólnie znanym jest faktem że sphagnum (= ten mech) w uprawie parapetowej powoduje gnicie korzeni. Poczytaj trochę o uprawie storczyków, poczytaj. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl