Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyki do uprawy na parapecie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beti
E-mail: b.skalinska@wp.pl
Data: poniedziałek, 11 maja 2020 22:14:07
Witajcie,

Od kilku lat z powodzeniem uprawiam Epidendrum Ballerina, Encyclia cochleata, Zygopetalum (nie wiem dokładnie jakie ) no i Phalenopsisy. Chciałabym powiększyć kolekcję o inne ciekawe gatunki, które są dość tolerancyjne i przetrwają na parapecie. Może ktoś poleci konkretne gatunki, najlepiej z namiarami, gdzie je można kupić??? Z góry dziękuję za informacje

Beti

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 12 maja 2020 07:51:49
Witam !
Polecam encyclię fragrans (bezproblemowa roślinka), coelogyne lawrenceana, wszystkie hybrydy katlei, vandy + ascocendy (u mnie sprawdza się hodowla w szklanych naczyniach z namaczaniem kilkugodzinnych 1 raz w tygodniu - polecam południowe okna) -pozdrawiam ! -Jarek.

Data: wtorek, 12 maja 2020 07:53:37
Aha w/w storczyki można kupić i zamówić np. w "Orchidgarden.pl" , hybrydy katlei i vand dostępne są okresowo np. Liroy -Merlin

Autor: Beti
E-mail: b.skalinska@wp.pl
Data: wtorek, 12 maja 2020 18:37:19
Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź!

W jak wysokich szklanych naczyniach te "Vandowate"? Czytałam, że one lubią wentylację powietrza w korzeniach i lepiej w szklanych naczyniach nie trzymać . Właśnie zaczęłam przygodę z takim mieszańcem (kupiony na orchidgarden.pl )i trzymam go zawieszonego i moczę codziennie. Moczenie raz w tygodniu byłoby wygodniejsze .
Pozdrawiam
Beti

Data: środa, 13 maja 2020 08:07:49
Ja osobiście trzymam moje vandowate niewysokich , a obszernych naczyniach , w których mieszczą się korzenie , a liście są poza takim naczyniem , oczywiście to moczenie 1 raz w tygodniu jest wygodniejsze , producenci vand z kolei zalecają moczenie 2 razy w tygodniu po ok. 0,5 godziny -pewnie to też się sprawdza , ale jak to zwykle ze storczykami bywa - musimy znaleźć swój sposób , żeby rośliny czuły się u nas dobrze -pozdrawiam ! -Jarek.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 30 maja 2020 07:16:05
Polecam Cattleya walkeriana. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl