Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę o tę poradę
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 marca 2022 19:04:52
Mili Państwo niech ktoś się ulituje ja czekam bardzo czekam,pozdrawiam

Autor: Maciej
E-mail:  
Data: wtorek, 8 marca 2022 22:11:43
Przepraszam uprzejmie, odpowiem najkulturalniej jak potrafię, to jest forum o storczykach, a nie o hodowlanym materiale roślinnym z marketów. Wystarczy ze grupy na FB są zawalone tym spamem. Dlatego też bardzo uprzejmie proszę o usunięcie tych zapytań i niezaśmiecanie forum. dla początkujących zostały umieszczone informacje w tym miejscu: http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html

Autor: Ania
E-mail:  
Data: czwartek, 10 marca 2022 12:45:44
No to się Pan popisał ,nie miły Panie

Autor: Marta
E-mail:  
Data: wtorek, 22 marca 2022 08:06:21
Jak widać nie ma chętnych do sporządzania wypisów z literatury indywidualnie dla Ciebie.Musisz więcej czytać o uprawie storczyków. Marta

Autor: Julia
E-mail: czubkowna@gmail.com
Data: sobota, 23 września 2023 18:03:30
A mi się robi niedobrze ilekroć czytam wpisy w takim tonie jak p. Macieja i p. Marty...
Po co w ogóle odpowiadać skoro nawet nie chce się pomóc. Naprawdę KAŻDY, ale to każdy z nas był kiedyś początkującym w tym hobby. Zadawać pytania, prosić o rady, ale też szukać odpowiedzi na własną rękę to święte prawo początkujących.

Macie Państwo ogromną wiedzę i doświadczenie w uprawie storczyków - i botanicznych i hybryd! Jednak zamiast się nią dzielić zbyt często znajdzie się na tym forum ten dyżurny belfer, co woli dać prztyczka w nos co drugiemu nowemu forumowiczowi.

Czego się uczy taka osoba w takiej sytuacji? Na pewno nie tego, że forum orchidarium.pl to przyjazna przestrzeń do szukania pomocy. I że jeśli chcesz w ogóle myśleć o uprawie tych pięknych roślin to musisz najpierw pochłonąć minimum parę tomiszczy o epifitach ...Ludzie.

Zaglądam na to forum sporadycznie od 2016 r. i zawsze mnie smucą takie wpisy Zniechęcona takimi zachowaniami zaczęłam szukać innych miejsc w Internecie gdzie można uzyskać fachową pomoc. Z moich obserwacji wynika, że zagraniczne fora mają dużo więcej otwartości na "świeżą krew" w hobby.

Autor: Julia
E-mail: czubkowna@gmail.com
Data: sobota, 23 września 2023 18:05:08
@Ania wątpliwe, że tu zaglądniesz znowu, ale jeśli wciąż opiekujesz się tą roślinką, a ten dzidziuś (nazywany basal keiki) ma dobrze rozwinięty system korzeniowy to możesz spróbować rozdzielić keiki od rośliny matecznej. Tu jest video instruktażowe (po ang):
https://www.youtube.com/watch?v=sIWxb3Lo3xM

a tu dobry artykuł w j. polskim: https://i-storczyki.blogspot.com/2017/11/basal-keiki.html

Powodzenia!

Autor: covo
E-mail: press4@wp.pl
Data: sobota, 23 września 2023 23:45:51
maciuś i martunia dali popis. Jak to forumowi charakteropaci

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl