Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  DENDROBIUM przelany :(
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewe
E-mail:  
Data: niedziela, 19 stycznia 2025 11:47:48
Hej

Dostałam na święta storczyka w prezencie. Jest to DENDROBIUM i oczywiście przelałam go. Jak biedactwo ratować? Kwiatki gubi i młody storczyk, który się wykluwał obok zgnił. Usłyszałam żeby nie ruszać niech przeschnie. Martwię się. Przesadzić do suchego podłoża? Czekać nadal?

Przeczytałam, że może lubić inne storczyki. Kupić mu “swoich” sąsiadów? Już ich nie przeleje. Nawet ukradłam z pracy(szpital) strzykawkę by nie zrobić tego samego błędu ponownie.

Tylko co teraz zrobić z tym biedakiem?

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 20 stycznia 2025 06:23:57
Witam !
Oczywiście, próbę ratowania roślinki oczywiście zawsze trzeba podjąć Jeżeli aktualne podłoże jest rozłożone i słabo przepuszczalne -warto dendrobium przesadzić w nowe podłoże o dobrej przepuszczalności , roślinka na pewno się odwdzięczy .Jeżeli aktualne podłoże ma dobre cechy w zakresie w/w -trzeba jedynie wstrzymać się z podlewaniem na około 10 -14 dni i roślinkę obserwować .Ważne żeby przy aktualnym stanie dendrobium stało na umiarkowanie ciepłym parapecie z dużą ilością słońca -które powinno pobudzić go do odrodzenia.Niska temperatura w pokoju + mała ilość światła -może niestety przyspieszyć umieranie dendrobium -życzę powodzenia i pozdrawiam ! -Jarek.

Autor: Ewe
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 stycznia 2025 10:23:07
Dziękuję pięknie za odpowiedź i rady!

Roślinka jest w nowej ziemi, która jest znacznie mniej zbita. Dałam ją do większej doniczki ze sporą ilością dziurek. Jest na wschodzie na sypialnianym parapecie. Jest tu najcieplej i na 100% nie ma żadnych przeciągów itp. Kupiłam 3 inne storczyki - w kupie raźniej

Jak go przesadziłam jakoś poczułam się lepiej

Dziękuję!!!

Data: wtorek, 21 stycznia 2025 06:38:40
Witam !
Powinno być dobrze -trzymam kciuki !

Data: wtorek, 21 stycznia 2025 09:40:04
Jeszcze chcę dopytać -rozumię , że dendrobium przesadziła Pani do podłoża dedykowanego storczykom ?

Data: wtorek, 21 stycznia 2025 10:18:41
Moje pytanie jest dlatego , bo napisała Pani " o ziemi"

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 4 lutego 2025 11:32:36
Za Przedmówcą, mam nadzieję, że ta 'ziemia', to przejęzyczenie, a storczyk otrzymał podłoże dedykowane dla tej grupy roślin.

Ta 'większa doniczka', moim zdaniem, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Storczyki z rodzaju Dendrobium (i gatunki i hybrydy) lepiej rosną w pojemnikach, które wyglądają na za małe do wielkości rośliny. W uproszczeniu, ma to związek z szybszym przesychaniem po podlaniu.

O podlewaniu i ogólnie o uprawie warto poczytać w poradniku dla początkujących:
https://orchidarium.pl/rodzaje/index.html

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl