Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Plamki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariusz P.
E-mail: maurii@o2.pl
Data: środa, 21 września 2005 09:52:04
od pewnego czasu mam phalaenopsis- zachorował. Na jego liściach pojawiły się plamki, zaczynają żółknąć liście. Studiowałem strony internetowe (również tą), aby uzyskać informację jak z tym walczyć, lecz praktycznie każda choroba storczyków zaczyna się od- na liściach powstają plamki. Jestem w kropce. Proszę o pomoc w rozpoznaniu.

Autor: dorota
E-mail:  
Data: środa, 21 września 2005 10:49:51
Witam,

Może te plamki są naturalne dla tej rośliny - spadek po przodkach z ciapkowanymi liśćmi. Nie jestem szczególnie obeznana w chorobach storczyków, ale dla mnie nie wygląda to na chorobę. Plamki mogły do tej pory nie być widoczne, bo pewnie storczyk jest niedawno kupiony i rósł do tej pory w innych watunkach oświetleniowych.

Pozdrawiam, Dorota

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: środa, 21 września 2005 11:06:53
Fajne te plamki!
Mnie sie one podobaja bo wygladaja na takie,ktore sie pojawiaja kiedy roslina ma wystarczajaca ilosc swiatla.
Zycze wiecej takich "chorob".

Autor: kahuleczka
E-mail: kahuleczka@wp.pl
Data: środa, 21 września 2005 12:54:40
Witam,
Mam ten sam problem, a raczej może OKAZ! Tylko moje plamki są bardziej srebrne z ciemnym zielonym. Na początku zastanawiałam się czy nie jest to choroba , ale później stwierdziłam, że taka jest chyba jego uroda Może faktycznie jak ktoś tu wcześniej zauważył jest to spadek po przodkach. Mój falek u mnie jeszcze nie kwitł więc zastanawiam się jakie będą kwiaty A swoją drogą nie przypomina on Panu czasem liści Paphiopedilum???

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: środa, 21 września 2005 21:04:50
Witam,
nie tylko plamki mogą zastanawiać. Otóż dostałam od przyjaciółki starą pseudobulwę cambrii z wyrastającym małym przyrostem. A jest on (przynajmniej dla mnie) zadziwiający .Wygląda tak

Nie wiem czy to normalne bo nie widziałam cambrii z liśćmi w biało zielone smugi . Roślina z której została oddzielona ta pseudobulwa miała tylko nieznaczne blado zielone smugi na liściach. Młoda cambria ładnie rośnie, jest zdrowa i chciałabym aby taka "paseczkowana" pozostała .
Czy ktoś mógłby coś na ten temat napisać? Proszę o jakieś komentarze.
Z góry dziękuję, Anna.

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: środa, 21 września 2005 22:07:17
Sa takie szeflery,draceny i inne..dlaczego nie storczyki?
Trafil sie Pani odmieniec- fajnie miec taka rosline.
Mysle,ze jesli roslina bedzie miala wystarczajaca ilosc swiatla to pozostanie tak wybarwiona.

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: czwartek, 22 września 2005 08:48:51
Witam!
Niestety u papirusów to ładne zabarwienie znika z wiekiem... Więc trzeba się przygotować z ewentualnością, że może być w przyszłości cała zielona. Rośliny z takim wzorem nazywa się przeważnie "Variegata". Więc ma Pani Anna Cambrię "Variegata" .
Pozdrawiam - Michał.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl