Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  przędziorek
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Eda
E-mail: eda1983@o2.pl
Data: poniedziałek, 7 listopada 2005 12:09:19
Witam
Mam pytanko na temat likwidacji przędziorku.
Czy jest jakiś sprawdzony sposób na pozbycie tych małych wampirów??
Na moich dendrobiach nobile nie jestem wstanie pozbyć się ich na zawsze. Chyba są wyjątkowo smaczne dla nich. Storczyki pięknie rosną i kwitną ale przez ten przędziorek ciągle stoją w mojej izolatce, gdyż boję się że przeniesie się na inne. A i tak zarażonych roślinek jest już kilka. Opryski marnie działają i są krótkotrwałe. Wiem że przędziorek nie lubi wilgoci więc kiedyś chowałam małe egzemplarze pod torebkę foliową i to działało ale teraz są zbyt durze.
Proszę o sprawdzone rady

Autor: Artur Przyjemski
E-mail: spinez@o2.pl
Data: poniedziałek, 7 listopada 2005 12:45:42
dzień dobry
czy próbowała Pani preparatu o nazwie Magus 200 SC , to dosyć nowy środek
zwalczający wszystkie stadia przędziorka , u mnie podziałał , proszę nie stosować
środków na bazie pyretroidów , gdyż pogarszją one tylko sytuację ,Magus jest dostępny nawet w małych opakowaniach 5 ml

powodzenia

Artur Przyjemski

Data: poniedziałek, 7 listopada 2005 13:54:39
Dziękuję na pewno wypróbuję.
Ostatnio stosowałam ACTELLIC-50 EC i nie jestem w pełni zadowolona.
Właśnie zrobiłam prysznic moim podopiecznym, następny krok to oprysk.

Autor: Artur Przyjemski
E-mail: spinez@o2.pl
Data: poniedziałek, 7 listopada 2005 14:26:31
witam ponownie
actellic nie jest preparatem do zwalczania
przędziorków , ma szerokie spektrum działania ale na przędziorki
działa raczej słabo, ( najprawdopodobniej nie zabija jaj więc populacja szybko się odradza) magus jest zarejestrowany tylko do zwalcznia przędziorków jest między innym zalecany do zwalczania ich w uprawach towarowych np sadach.
Magus działa powierzchniowo , nie jest systemikiem więc należy dokładnie opryskać roślinę , ważne też jest dodanie środka powierzchniowo czynnego, np kilka kropel płynu do mycia naczyń ludwik

pozdrawiam
Artur Przyjemski

Data: wtorek, 8 listopada 2005 08:32:13
Dziękuję

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: wtorek, 8 listopada 2005 13:32:47
Bardzo dobrym srodkiem jest Provado PLUS z firmy Bayer. Wyprobowany srodek. Uwaga, spryskiwac nie za mocno za pierwszym razem, bo jest strasznie silny. Ale wlasnie dlatego u mnie wystarczylo tylko jedno spryskanie i po klopocie.

Kamila

Autor: Tomasz Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 8 listopada 2005 13:35:46
Witam !
Ja u siebie przędziorki zlikwidowałem przy pomocy "Magusa". Opryski trzeba robić 2-3 razy co 10 - 12 dni. Oczywiście kontrolować trzeba rośliny przynajmniej raz w miesiącu ( najlepiej z lupa). Generalnie populacje przędziorka trzymają w ryzach regularne opryski preparatem Asahi PL. Ale najważniejsza jest "proletariacka" czujność.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Kamila Irie
E-mail: kamilase@yahoo.com
Data: wtorek, 8 listopada 2005 13:46:39
Zapomnialam dodac, ze ten preparat jest tak sprytny, ze zostaje wchlaniany przez rosline i jezeli jakiemus typkowi udalo sie cudem uchowac to wyciagnie nozki przy najblizszym posilku, jak tylko zachce mu sie wysysania soczku . Srodek jest dobry na wszystkie inne paskudztwo, co ma wiecej niz jedna pare nozek i maly mozdzek

Kamila

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl