Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cymbidium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: środa, 9 listopada 2005 00:16:41
Witam Szanownych Forumowiczów
Mam pytanie związane z cymbidium. Czy możliwym jest by bulwka cymbidium do pełnej dojrzałości potrzebowała więcej niż rok czasu? Moje cymbidium ma bardzo duże bulwki.To jest jedna z bulwek która kwitła w tamtym roku już w momęcie zakupu.

Przyrost który ma już troszkę ponad rok czasu wydaje się być jeszcze nie dojrzały.Liście są bardzo zwarte i nie widać owalu bulwki jak u dojrzałej bulwy, mimo że jest on już dość sporawy

Zastanawia mnie czy moje cymbidium zakwitnie jeszcze w tym roku.Jedyne co wyrasta po odpowiednim schłodzeniu to coś u podstawy bulwek około półrocznych,
choć zapewne nie jest to pęd kwiatowy.

Pojawiło się coś jeszcze między bulwką która kwitła w tamtym roku a bulwką półroczną i od spodu widać że należy do bulwki zeszłorocznej. Jednak ze względu na położenie trudno jest jak narazie stwierdzić co to bedzie.Ma już z kilka centymetrów długości ale z wielkim trudem przedostaje się przez tak małą przestrzeń.

Zastanawia mnie więc jak to jest z tymi cymbidiami?

Pozdrawiam Iwona

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna Wawrzyniak
E-mail: ankape@op.pl
Data: czwartek, 10 listopada 2005 01:13:46
Witam
Z tymi Cymbidiami to jest tak, że chyba faktycznie - im mniej się o nie dba, tym dla nich lepiej Moje w zeszłym roku nie zakwitło, powypuszczało tylko sporo przyrostów, tak że wyrosło z doniczki. W tym roku wiosną je rozsadziłam na 3 doniczki i wyrzuciłam w kwietniu na dwór, na słoneczny, zachodni ganek. Oczywiście po przesadzeniu nie podlewałam roślin przez jakiś czas, potem przyszły majowe chłody, a w lipcu moje Cymbidia wszystkie zakwitły .
Zobaczymy, co zrobią w przyszłym roku
Pozdrawiam,
Anka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl