Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis aphrodite
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 15 listopada 2005 20:07:52
Witam ,
nie potrafię znaleźć wątku w którym to jakaś Pani stwierdziła, że ma roślinę o nazwie Phalaenopsis aphrodite . Temat ten powracał do mnie i w dniu dzisiejszym też. Błąd polega chyba na tym (przepraszam Jerzy), że w dziale "Storczyki od A do Z" jest zdjęcie ze strony http://www.orchidworks.com/orchids/phal.htm rośliny opisanej tam jako Phalaenopsis aphrodite 'Plantation' HCC/AOS i przypominajacej swoim wyglądem każdą "aphrodite" białą jaką sprzedają markety i Firma Tomaszewski.

Prawdziwy Phalaenopsis aphrodite można zobaczyć tu:
http://perso.wanadoo.fr/bernard.lagrelle/Aphrodite/Aphrodite.html

Budowa jak i kształt tych obu roślin bardzo się różnią .

Jerzy, proszę wymień zdjęcie bo wprowadza zamieszanie albo podpisz je inaczej.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 15 listopada 2005 21:23:08
Wątek ten był poruszony w tym dziale pod nazwą wymiana.
Jest prawie przy końcu strony.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Barbara Bawej
E-mail: duszka16@op.pl
Data: wtorek, 15 listopada 2005 22:35:42
Pani Ewo, to ja miałam afrodytke do wymiany , byłan na podanej pezez Pania stronie. Dziękuję za podanie adresu. Różnica pomiędzy nią, a innymi białymi phalaenopsisani jest niwielka, ale jednak jest. Za kilka dni moje maleństwo piwinno zakwitnąc i wtedy pozwolę sobie poprosić Panią o "rzucenie" fachowym okiem. Pozdrawiam. Basia

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 16 listopada 2005 14:19:36
Ewa,

Pomimo starań nie widzę tych różnic, o których piszesz...

Pojedynczy kwiat na górnym zdjęciu na stronie http://perso.wanadoo.fr/bernard.lagrelle/Aphrodite/Aphrodite.html jest praktycznie identyczny z kwiatem na stronie Stoczyki od A do Z... Ja wiem, że Phal aphrodite NIE WYGLĄDA jak przeciętny biały falenopsis z OBI - hybrydy mają pełniejsze płatki i bardziej okrągły kształt całego kwiatu. Czysty aphrodite ma takze mniejsze kwiaty. Natomiast to słabo widać na obu tych fotografiach i szkoda mi zabawy w wymianę zdjęć, z których żadne nie pokazuje wyraźnie cech tej rośliny. Nie zrobię tego też dlatego, że nie mam pozwolenia na publikację od autora tej fotografii, a pozwolenie od Grega Allikasa posiadam.

A z osobami twierdzącymi, że w OBI kupiły gatunek o nazwie Phalaenopsis aphrodite ja nawet nie podejmuję dyskusji, bo zwykle jest to bezcelowe.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: środa, 16 listopada 2005 16:13:21
Witaj ,

jeżeli wreszcie zrobię zdjęcie mojego Phal aphrodite (właśnie kwitnie i może dlatego mam takie detektywistyczne potrzeby)to będę mogła pokazać różne szczgóły tej rośliny. Materiał zamieszczę w prezentacjach.

Mam wrażenie, że dodanie podpisu/nazwy pod zdjęciem Pana Grega Allikasa też sporo by pomogło.

Pozdrawiam
ewka

Autor: A. Kowalska
E-mail:  
Data: czwartek, 5 stycznia 2006 10:59:51
Pani Ewo!

Na forum www.storczyki.org.pl pisze Pani, że kwitnie u Pani Phalaenopsis aphrodite. Wobec powyższego czy można prosić o obiecaną prezentację ?

Pozdrawiam Ola

E-mail:  
Data: czwartek, 5 stycznia 2006 11:29:30
Witam,
tak kwitnie bardzo długo. Można było zobaczyć moją aphrodite na ostatniej wystawie w Warszawie.

Tak wyglądała w listopadzie.
Artykuł o roślinie napisałam, jest wciąż uzupełniany. Będzie miał zrobioną korektę jako że ja nie mam lekkiej ręki do pisania. Dlaczego tak długo to trwa? Ponieważ trafiłam na temat bardzo skomplikowany nie tylko dla mnie ale również wcześniej dla systematyków opisujących dwie rośliny (amabilis i aphrodita).
Dziękuję, że Pani mi przypomniała.

Pozdrawiam
ewka

Autor: A. Kowalska
E-mail:  
Data: czwartek, 5 stycznia 2006 13:17:54
Witam !

Na razie dziękuję za przedstawione zdjęcie i....bedę cierpliwie czekała

Pozdrawiam Ola

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: czwartek, 5 stycznia 2006 14:02:31
To, że p. Ewa ma ciężką rękę do pisania, to wszyscy niestety wiemy...
Może lepiej więc byłoby, gdyby pisała mniej ???

Aga

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 5 stycznia 2006 14:17:28
Pani Agnieszko, kocham Panią .

Mam propozycje, może Pani napisze coś o swoich roślinach, jest tyle możliwości tu i na innym forum. Sprawdzimy umiejętności i wiedzę.

Pozdrawiam
ewka

Autor: nie laik
E-mail:  
Data: czwartek, 5 stycznia 2006 14:34:23
takie zdecydowane twierdzenie przez Panią Ewę ,ze podpis pod rośliną phal aphrodite u Pana J. Dziedzica , jest niewłaściwy ,bardzo mnie oburza ,jak można tak twierdzić kiedy nie widać cech morfologicznych decydujących o przynależności do danego gatunku .Zmienność osobnicza w obrębie jednego gatunku jest bardzo duża i trudno wyrokować jak jest naprawdę .Ja też nie jestem pewna co jest na fotografii Pani Ewy –może tak podpisuje bo taką miała fiszkę i nic poza tym ????
pozdrawiam

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 5 stycznia 2006 14:46:46
Ja napisałam dlaczego, cytat:
"jest zdjęcie ze strony http://www.orchidworks.com/orchids/phal.htm rośliny opisanej tam jako Phalaenopsis aphrodite 'Plantation' HCC/AOS", może proszę sobie obejrzeć.

Jeżeli na laik, to wie po sposobie opisu na fiszce jaką kupuje roślinę i jaką ogląda. Jerzy nie umieścił pełnej nazwy dla tej rośliny, a właściwie jest pokazane tylko zdjęcie bez podpisu ale dla Phal aphrodite.

Pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl