Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to za Cattleya 2 ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: wari
E-mail:  
Data: niedziela, 20 listopada 2005 12:56:56
Co to za Cattleya ? Prosze o próbę rozpoznania.

Autor: Dorota
E-mail:  
Data: niedziela, 20 listopada 2005 14:21:01
Lc. Angel Heart 'hihimanu' możesz ją sobie nazwać.
Co to jest, tego nikt nie wie.

A swoją drogą to posiadam coś takiego:

A Pani Grażyna Siemińska coś takiego:

Najpiew myślałam, że to ta sama hybryda a różnice w kolorze wynikają z różnic w oświetleniu, użyciu flesza itp. Ogólnie kwestia zdjęcia. Jednak po porównaniu ogólnego pokroju rośliny uznałam, że są to dwa różne storczyki, choć pewnie dość blisko spokrewnione.

Ciekawa jestem pochodzenia Twoich cattlei - tej , a także tej drugiej, o którą pytasz. Bardzo podoba mi się jej kolor i może udałoby mi się ją gdzieś nabyć.

Czekam na inne propozycje forumowiczów na ładną nazwę

Pozdrawiam, Dorota

E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 listopada 2005 04:25:44
Teraz zauważyłem, że zdjęcie niezbyt dobrze wyszło. Płatki są prawie całkiem białe, tylko z bardzo lekkim fioletem na końcach.

E-mail:  
Data: wtorek, 22 listopada 2005 01:12:34
"Ciekawa jestem pochodzenia Twoich cattlei - tej , a także tej drugiej, o którą pytasz. Bardzo podoba mi się jej kolor i może udałoby mi się ją gdzieś nabyć."

Teraz jest "sezon storczykowy" i te różne "mixy" z Holandii przyjeżdżają do nas. Dla prawdziwego "storczykarza" kupowanie ich nie jest chyba chlubą, ale dla mnie stosrczyki służą przede wszystkim do urządzenia moich terrariów z gadami, a czyste gatunki są zdecydowanie za drogie. Są szanse na zakup tych Cattleya jeśli masz w pobliżu większą giełdę z kwiatami. Obie kupiłem na giełdzie kwiatowej we Wrocławiu (niestety trzeba było wstac o po 4.00 rano ). Za każdą zapłaciłem po 35 zł, choć tych czerwonych było tylko dwie i po 55 zł, ale ponieważ brałem więcej roślin dostałem rabat

Autor: Dorota Kamińska
E-mail:  
Data: wtorek, 22 listopada 2005 15:37:57
No to ładnie, ja właśnie we Wrocławiu mieszkam. Na giełdę czasem zaglądam, choć nie o 4 rano. Myślałam, że sezon na katleje się skończył i nie będą już mieli o tej porze roku. Kupowałam je latem i jeszcze w październiku. Była taka dostawa w cenie 20 -25 zł, a późniejsze rzeczywiście po 35 zł.

Ciekawa jestem, czy uprawiasz katleje w terrariach od dłuższego czasu. Musi tam być strasznie gorąco, wilgotno i niezbyt jasno, a w każdym razie bez światła słonecznego - tak sobie wyobrażam. Czy storczyki dobrze tam rosną w dłuższym okresie czasu, czy przebywają z gadami tylko czasowo?

Pozdrawiam, Dorota

E-mail:  
Data: środa, 23 listopada 2005 11:53:17
Akurat Cattleya nie trzymam teraz w terrariach, ale w pokoju. Natomiast przez lata miałem jedną sztukę w tzw. chłodnym terrarium z górskim gatunkiem kameleona, gdzie temperatura była na poziomie 22-28 w dzień i 12-18 w nocy. Trzymała się przez kilka lat, ale ani nie rosła, ani nie kwitła. Wydała mi się twardą rośliną, ale w końcu padła na amen. Trudno to jednak uznać za miarodajne bo dość mało o nią dbałem, a szkoda bo był to prawdziwy gatunek (nazwy nie pamiętam) przywieziony z czeskiej giełdy (krwistoczerwone kwaiaty). Te dwie stoją w pokoju, ale po przekwitnięciu zastanawiam się nad umieszczeniem w terrarium. Dodatkowy problem w takiej sytuacji to dobór zwierzat do terrarium bo szkoda, aby zniszczyły rośliny.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl