Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Orchis palustris ssp. laxiflora, czy Orchis laxiflora
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: wtorek, 18 lutego 2003 20:55:01
Witam serdecznie!
Jak zwykle w sparwie polskich Storczyków...
Czy może ktoś z Państwa orientuje się, jak to jest z naszym Storczykiem błotnym? Chodzi mi jego nazwę łacińską. Część autorów podaje, że na terenie naszego kraju występuje Orchis laxiflora (np.p. Szalachetko), a inni że Orchis palustris (ssp. laxiflora)(np. p. Bernacki). Wdzięczny byłbym, gdyby ktoś z Państwa udzielił mi na ten temat informacji, ponieważ sam nigdy nie widziałem tej rośliny w Polsce. W Szwajcarii natrafiłem w tym roku na Orchis laxiflora (z całą pewnością), jego zdjęcia niedługo będą w galerii...
I mam jeszcze jedną sugestię... Otóż według mnie bardzo interesujące są również zdjęcia stanowisk, na których rosną Storczyki. Jeżeli ktoś z Państwa będzie wysyłał na tą stronę jakieś zdjęcia polskich lub europejskich Storczyków, to zachęcam (jeżeli jest to możliwe) do przesąłnia również zdjęcia stanowiska. Sam to uczynię...
Serdecznie pozdrawiam
Jan Kucharzyk

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: wtorek, 18 lutego 2003 21:08:33
Panie Janie.
Dużo Pan spotkał storczyków w tej Szwajcarii.
A czy był Pan kiedyś na sesji zdjęciowej w Tatrach.
Muszę Panu powiedzieć,że chodząc po Tatrach w czasach jeszcze ,,kawalerskich,,często spotykałem wiele gatunków storczyków tak w dolinach tatrzańskiech jak i w piętrze reglowym.Nie rozpoznawałem ich szczegółowo,ale spotykałem wiele gatunków.To co pamiętam najlepiej to wspaniały zapach kwiatów-nawet tak silny i przyjemny jak zapach konwalii.Były to czasy,kiedy jeszcze nie byłem zarażony storczykomanią.Spotykałem też bardzo liczne storczyki w beskidzie makowskim-całe łąki z setkami storczyków.Czy Pan kiedyś był w tych terenach?Oj, byłoby co pofotografować.
Na pewno na najbliższe wypady w tamte okolice zabiorę aparat cyfrowy i trochę popstrykam.Postaram się zapamiętać szczegółowo stanowiska i przyślę Panu fotki.
PP.

Data: środa, 19 lutego 2003 15:29:22
Ha, faktycznie spotkałem troche tych Storczyków w Szwajcarii, ale można nazwać to tylko w jeden sposób - fart. Na prawdę był to czysty przypadek. Jeżeli chodzi Polskę i moje zdjęcia to sytuacja przedstawia się tak: w Tatrach jestem bardzo często, zazwyczaj jednak we wrezśniu. W zeszłym roku byłem 4 dni w lipcu, niestety nie w celach Storczykowych (Rysy) i napotkałem tylko Epipactis atrorubens... W tym roku zamierzam w połowie czerwca wybrać się tam (do dol. kościeliskiej i Chochołowieskiej), licze na spory sukces... W Beskidach bywałem również często, ale i tam nie napotkałem na wiele storczyków, ze względu na porę (późny sierpień). Ja niestety dopiero od dwóch lat bardzo intersuje sie tymi roślinami...
W tym sezonie oprócz wspomnianych Tatr ma ochotę odwiedzić Roztoczański Park Narodowy i sfotografować Cypripedium calceolus oraz Cephalanhera damasoium, ponieważ w 2002 roku odnalazłem tam te rośliny, jednak były już przekwitnięte (Cypripedium widziałem również w postaci kiełków). Niestety obecny rok nie stworzy mi okazji na wczesnomajowy wyjazd, mam egzamin...:-( Za to resztę wakacji planuje spędzic Storczykowo, zobaczymy co z tego wyjdzie...:-)
A swoją drogą, to również Pieniny są niezmiernie interesujące pod względem storczyków, rośnie tam m.in. Ophrys inscetifera.
Serdecznie pozdrawiam
Jan Kucharzyk

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: środa, 19 lutego 2003 17:04:56
Witam,

Pytanie trochę obok tematu głównego, ale nie całkiem, więc tu się zdecydowałem podczepić.
Planuję wybrać się na przełomie kwiecień/maj w Alpy austryjackie i włoskie; i tu pojawia się pytanie: w jakie rejony pojechać najlepiej, by zobaczyć i obfotografować łąki pełne storczyków ?!? (będę miał na to kilka dni)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki co do miejsca, a także jesli to możliwe, z podaniem nazw roślin jakie wtedy na danym obszarze mogą wystąpić.

Pozdrawiam
W.

Data: środa, 19 lutego 2003 17:43:47
hmmm, zadał Pan trochę trudne pytanko, ale oczywiście odpowiem. Będzie to troszkę dłuższa wypowiedz, więc opracuje i wyslę ją dopiero jutro, dziś bym już nie zdążył...
Natomiast chciałem dodać - to do Pana Piotra, ale nie tylko -, że wdzięczny będę za przesałanie (i zgodę na umieszczenie) zdjęć naszych Storczyków na mój adres e-mail, celem umieszczenia ich na mojej stronie. Nie jest (i nie chce, zeby tak było) to konkurencja dla tutejszej galerii, ale wydaje mi się, że warto aby takie żeczy były w wielu miejscach publikowane...Sam chciałbym publikować tutaj wszystkie moje zdjęcia...za co z góry dziękuje Panu Jerzemu.
Serdecznie pozdrawiam i ... do jutra.
Jan Kucharzyk

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 19 lutego 2003 20:19:59
Ostatnimi czasy rzadziej się zapuszczam w tereny o których piszę a to między innymi dlatego,że najmłodszy członek mojej rodziny ma 2 lata i nie bardzo chciałbym się z takim malcem zapuszczać gdzieś na dalsze wyprawy ,ale na pewno
jak będę w Tatrach czy podbeskidziu i spotkam jakieś storczyki zrobię fotki i prześlę na Pana adres.
Pozdrawiam PP.

Data: czwartek, 20 lutego 2003 14:09:16
Będę serdecznie wdzięczny, takie zdjęcia są bardzo interesujące. A może ma Pan jakieś starsze fotografie?
Serdecznie pozdrawiam
Jan Kucharzyk
P.S. Ja też mam mały problem przy wszelkiego rodzaju wypadach, ze względu na wiek, że tak to nazwę "oświatowy"...:-)

Data: czwartek, 20 lutego 2003 17:36:31
Witam serdecznie. Szczegółowe informacje przesłałem Panu mejlem, gdyż wolałbym takich informacji zbytnio nie nagłaśniać. W końcu każdy tu może wejść... Natomiast jeżeli ktoś z Państw chciałby kiedyś pomocy w tego typu stytuacjach to proszę pisać, jeżeli tylko będę wiedział to pomoge.
Ogólnie chciałem jeszcze dodać, że niezmiernie interesujący rejon to niemiecki Szwarcwald. Tam prawie na każdej dzikiej łące rosną jakieś Storczykowe rarytasy...chociaż sam tam nigdy nie byłem, to widziałem zdjęcia i rozmawiałem z wieloma osobami...POLECAM!
Prosze pisać, pozdrawiam.
Jan Kucharzyk

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: piątek, 21 lutego 2003 05:58:24
Dziękuję serdecznie !

Jeśli uda mi się tylko pozyskać jakieś zdjęcia - to prześlę je niechybnie !

Pozdrawiam
W.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl