Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 13:23:13
Witam
Zauważyłam iż dużo osób traktuje storczyki z Obi jako gorsze tylko dlatego że są one często nieoznaczonymi hybrydami.Chciałabym jednak zauważy,że większość z Nas swoją przygodę z tymi jakże pięknymi kwiatami zaczynała właśnie od tych hybryd.To właśnie te sztucznie wychodowane storczyki nie występujące naturalnie w środowisku,urzekły Nas swoim pięknem, barwą kwiatów, kształtem wielkością i zapachem,aż do takiego stopnia,iż Zaczeliśmy się nimi interesować.To one zapoczątkowały u Nas tę przygodę,która trwa do dziś.
Trzeba taże wziąść pod uwagę to,iż czasami to My choć nieświadomie przyczyniamy się do wyginięcia niektórych gatunków storczyków. Sprowadzając storczyki z zagranicznych firm nigdy tak naprawdę nie wiemy czy zostały one wyhodowane czy wręcz wyrwane z ich naturalnych siedlisk.
Mam sporo storczyków hybryd i jestem z nich bardzo dumna, nie czuję się gorsza od osób posiadających nazwane storczyki.Przecież w sokach tych oto storczyków są geny różnych gatunków, które można odkrywać wyszukując ich przodków, co jest bardzo fascynującym zajęciem.
Dażę te storczyki ogromnym szacunkiem i sympatią bo to właśnie dzięki nim zaczeła się moja przygoda.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 13:48:42
Pani Iwono, ja prawie z każdej wystawy przywożę sobie jakieś nieoznaczone phalaenopsisy lub paphiopedila nabyte od współorganizatorów danej imprezy (OBI, Tomaszewski, Salon Orchidea itd.)...

Nie potrafię się oprzeć ciekawie wybarwionym kwiatom bez względu na ich brak rodowodu...

To nałóg...

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 13:57:27
Popieram Pana ja też tak mam,w sumie kto mógłby się im oprzeć.

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 20:16:59
Zgadzam się z Państwem.Ja też zaczynałam z hybrydami. Jednak przyszła pora na nowe wyzwania: zainteresowanie storczykami botanicznymi i oznaczonymi hybrydami.

Pozdrawiam,
Mariola

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 20:42:30
mimo że mam sporo oznaczonych i dużo gatunków to tak jak Jerzy nie mogę się oprzeć nieoznaczonym hybrydkom.
Nawet z wystawy w Łodzi mając pod nosem tyle gatunków kupiłam sobie ... nieoznaczone papchiopedium - bo ... białe , duże, niskie i poprostu piękne - tylko kundelek... bez imienia , mamusi i tatusia. O jego rodzicach można tylko gdybać
pozdrawiam
beata

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 21:27:09
Witam !

A czy te oznaczone kupujemy dla ich nazw, czy dlatego, że nam się podobają i możemy im zapewnić odpowiednie warunki ?
Przyznaję, że mam sporo "nieoznaczonych", które pięknie kwitną przez cały rok.
Ostatnio dostałam pięknego małego phalaenopsisa, bez nazwy i sprawił mi on ogromną radość ! Dziękuję Mario !

Pozdrawiam Iwona

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 22:42:21
Witaj Iwona, nie ma za co dziękować i o czym tu pisać . Co się zaś tyczy zakupów w OBI, to chyba wszyscy tam od czasu do czasu coś kupują (ja także), chociaż nie każdy się przyzna . Trzeba jednak trochę orientacji co warto kupić i jak wybrać zdrową roślinę (najlepiej zaraz po dostawie).

Z pozdrowieniami, Maria

P.S. A na zdjęciu ten kremowy 'niby kuflik', to wyprowadzona z nasion Albizia.

Autor: Basia Bawej
E-mail: duszka16@op.pl
Data: poniedziałek, 28 listopada 2005 22:45:56
Pani Iwonko, bardzo pocieszające słowa, zwłaszcza dla początkujących tak jak ja. Ktoś kto zaczyna nie ma dostepu do storczyków z "górnej" półki,a w OBI są jakie są, ważne, że śliczne. Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl