Autor: |
Lidia Aniśkowicz |
E-mail: |
lidia@aniskowicz.pl |
Data: |
wtorek, 6 grudnia 2005 20:06:03 |
Witam,
Akwaria stosuje się po to, by roślinom podwyższyć znacząco wilgotność powietrza. Aby uzyskać ten wzrost wilgotności, trzeba zbiornik przykryć. Ja mam kilka akwariów i w zależności od tego, jak szczelnie je przykryję, mogę uzyskać wilgotność nawet do 100%. Mam też akwarium, którego nie przykrywam. Na warstwie wilgotnego keramzytu stoją tam dość wysokie storczyki, wyższe niż sam zbiornik, więc przykryć się nie da. Tam wilgotność jest wyższa zaledwie o kilka procent niż ta w pomieszczeniu. Skoro zamierza Pani zaopatrzyć się w orchidarium, to myślę, że nie ma sensu inwestować teraz w wymyślną i drogą pokrywę. Ja swoje akwaria przykrywam cienkimi szybami, które mogę rozsuwać. Zimą wschodnie okno to słabe miejsce. Światło, i tak nikłe o tej porze roku, musi się przebić przez dwie szyby okienne i jeszcze szkło akwaryjne. Doświetlanie np. świetlówką energooszczędną o odpowiedniej barwie bardzo by się przydało. I jeszcze jedno; już od lutego trzeba bardzo uważać w czasie słonecznych dni (nawet na wschodnim parapecie), bo przykryte akwaria nagrzewają się błyskawicznie.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz |
|
|