Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  akwarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena Rymin-Kozłowska
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 6 grudnia 2005 13:25:50
Mam zamiar kupić akwarium, takie, żeby zmieściło się na parapecie.Zamierzam w nim umieścić niektóre moje mniejsze storczyki np. masdevalię, dendrobium, miniarurkę phalenopsisa. W związku z tym mam kilka pytań. Czy takie akwarium, które zamierzam wypełnić keramzytem i na tym umieścić roślinki musi mieć jakąś specjalną pokrywę, czy może być otwarte? Widziałam w sklepie akwaria z pokrywami, w których umieszczona jest świetlówka, ale to dość duży wydatek (ta pokrywka). A ja zbieram fundusze na orchidarium - po przeczytaniu artykułu Pana Witolda.
Jeżeli takie akwarium będzie stało na wschodnim parapecie, to chyba doswietlanie nie będzie konieczne?

pozdrawiam Marzena
A jak u Państwa są zorganizowane takie akwaria?

Autor: Marzena Rymin-Kozłowska
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 6 grudnia 2005 13:46:54
Oczywiscie artykuł o orchidarium jest napisany przez Pana Jerzego Dziedzica. Przepraszam za pomyłkę.
Marzena

Autor: Basia K.
E-mail:  
Data: wtorek, 6 grudnia 2005 15:24:34
Mi ktoś napisał, że wschodnie okno ma nie wystarczająco światła i żeby doświetlać kwiaty żarówką... lub przestawić na inne okno, hehe tylko że wszystkie okna mam na wschód
w każdym razie mam nadzueję że u Pani wszystko się uda z orchidarium!
pozdrawiam
Basia

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: wtorek, 6 grudnia 2005 20:06:03
Witam,
Akwaria stosuje się po to, by roślinom podwyższyć znacząco wilgotność powietrza. Aby uzyskać ten wzrost wilgotności, trzeba zbiornik przykryć. Ja mam kilka akwariów i w zależności od tego, jak szczelnie je przykryję, mogę uzyskać wilgotność nawet do 100%. Mam też akwarium, którego nie przykrywam. Na warstwie wilgotnego keramzytu stoją tam dość wysokie storczyki, wyższe niż sam zbiornik, więc przykryć się nie da. Tam wilgotność jest wyższa zaledwie o kilka procent niż ta w pomieszczeniu. Skoro zamierza Pani zaopatrzyć się w orchidarium, to myślę, że nie ma sensu inwestować teraz w wymyślną i drogą pokrywę. Ja swoje akwaria przykrywam cienkimi szybami, które mogę rozsuwać. Zimą wschodnie okno to słabe miejsce. Światło, i tak nikłe o tej porze roku, musi się przebić przez dwie szyby okienne i jeszcze szkło akwaryjne. Doświetlanie np. świetlówką energooszczędną o odpowiedniej barwie bardzo by się przydało. I jeszcze jedno; już od lutego trzeba bardzo uważać w czasie słonecznych dni (nawet na wschodnim parapecie), bo przykryte akwaria nagrzewają się błyskawicznie.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: as
E-mail:  
Data: wtorek, 6 grudnia 2005 20:12:26
Mam dwa akwaria .Jedno cieple ,drugie zimne. Cieple jest doswietlane caly czas ( 14,5h na dobe plus wiatraczki), natomiast zimne...to parapet poludniowo-zachodniego okna w kuchni (z jednym wentylatorkiem i noca schladzane kostkami przenosnej lodowki).
Nie doswietlam zimnego akwarium. Rosna tam np, Restrepia (kwitnie obecnie czterema kwiatami i to juz drugi raz u mnie w tym sezonie, Pleurothallis , D. jenkinsii D.cuthbersonii,Masdevallia floribunda itp.)
Akwarium mam nakryte dwoma szybami, ktore za dnia lekko uchylam. Noca sa szczelnie zamkniete, ale temp. w srodku jest na poziomie 12/14 st.C.
Wydaje mi sie , ze takie warunki odpowiadaja moim roslinom.Bo sa zdrowe i widac ze sie rozwijaja....
Pozdrawiam
as

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl