Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Paphilodelium hybr.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakusrv7@orange.pl
Data: sobota, 10 grudnia 2005 14:55:22
Mój pierwszy sabotek, kupiony na przecenie w kieleckim OBI ,za posrednictwem Iwonki N. Jest to naprawdę wspaniały storczyk, poprostu ma coś w sobie, niekłopotliwy i mało wymagający. Był po kwitnieniu i nie liczyłem na to, że tak szybko zakwitnie. Myślałem zawsze, że sabotki mają wieksze kwiaty, ale ich kształt i niebanalność rekompensują także to że jest tylko jeden kwiat.

Oto On:

Data: sobota, 10 grudnia 2005 14:58:14

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: sobota, 10 grudnia 2005 19:49:37
Cześć Kuba
Cieszę się że zakwitł. Sabotki rzeczywiście mają większe kwiaty, ten jest troszkę inny, ale nie przejmuj sie bo to jest sabotek seryjnego kwiatu, powinien na tej samej łodydze wytworzyć za jakiś czas nowy pąk.
Jak Ci zakwitnie w przyszłym roku szczepka odemnie to się przekonasz jak duże potrafią być kwiaty sabotka.
Pozdrawiam Iwona

Data: sobota, 10 grudnia 2005 20:08:24
Pod kwiatem widać nowy paczek i rzeczywiście zapowiada się że będzie jeszcze jeden kwiatek. Ciesze się podwójnie. Raz, że jest to pierwszy storczyk, który zakwitł u mnie, a po dwa ze jest fajny. Ten od Ciebie wypuszcza dwa przyrosty i z wygladu nawet widac, ze jest większą odminą od tego bo liście ma większe.

Pozdrawiam.

Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: sobota, 10 grudnia 2005 20:46:58
Proszę Pana ,
Kwiatów będzie bardzo dużo Moje Paphiopedilum (a mam takie same) wytworzyło w sumie 12 kwiatów (stopniowo, po kolei) i widać , że jeszcze trochę pokwitnie . U Pana pewnie będzie podobnie
Pozdrawiam , Michal14

Data: niedziela, 11 grudnia 2005 08:57:54
Bardzo bym chciał, by tak było.

Pozdrawiam.

Autor: Joanna Olszewska
E-mail: ajo11@op.pl
Data: niedziela, 11 grudnia 2005 15:47:18
Panie Kubo!

Napewno będzie dobrze,paphiopedilum jest wdzięcznym storczykiem -właśnie
wśród hybryd Pinocchio potrafi kwitnąć i kwitnąć.... a pęd kwiatowy z czasem
wygląda jak maszyny z placu budowy-gigant wysięgnik.Pokazuję swoje fotki
-jeden z koszy paphiopedilum gdzie Pinocchio już u mnie kwitło 1 rok bez przerwy/w dole fotka po zakupie/ -dzisiaj jest już 1,5 roku i...dalej kwitnie.
Kwiaty ma prawie takie same,czasami większe,czasami po dwa równocześnie.
Tak myślę głośno,że pierwszy kwiat zwiastuje kierunek kolekcji,życzę Panu aby to były paphiopedilum różne,różniste wsród wielu innych.Z czasem kolekcja stanie się różnorodna i baaaardzo ciekawa.

Pozdrawiam Joanna O.

a to hybryda paphiopedilum z serii amerykańskich -piękne wariacje kształtów,kolorów .....

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: niedziela, 11 grudnia 2005 20:09:50
...do kolekcji bezproblemowo kwitnących paphiopedilów dorzucam swoja hybryde
Kwitnie u mnie na północnym oknie regularnie co roku od 3 lat, zawsze na zime jak robi się jeszcze ciemniej i bardziej ponuro w mojej zimnej kuchni

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl