Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wspomnienia z wakacji
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Roman
E-mail: agrilus@tlen.pl
Data: niedziela, 15 stycznia 2006 19:52:20
Porządkując zdjęcia odkryłem, że storczykomanią zaraziłem się znacznie wcześniej niż przypuszczałem. Oto zdjęcie, które zrobiłem podczas przejazdu przez europejską część Turcji:

A oto zbliżenie kwiatu:

Tak wygląda stanowisko tego "eleganta", wapienne wzgórze w Strandży Tureckiej:

Przy okazji mam pytanie, czy ktoś rozpoznaje co to za gatunek?
Pozdrawiam
Roman

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: niedziela, 15 stycznia 2006 20:10:48
Ładne one są. Ophrys mammosa to może być.
Pzdr Jurek

Data: niedziela, 15 stycznia 2006 21:28:51
Dzięki za oznaczenie. Przy okazji znalazłem w necie stronkę ze zdjęciami różnych tureckich kwiatów, jest tu trochę gatunków z rodzaju Ophrys.
http://www.wildflowertours.com/UntitledFrameset-3.htm
Najbardziej pdoba mi się Ophrys phrygia

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: poniedziałek, 16 stycznia 2006 06:58:17
Witam serdecznie!

Proszę napisać coś więcej o tej wycieczce !
O stanowiskach, roślinach toważyszących...czyli o wszystkim co może pomóc w odszukaniu storczyków w tym rejonie.
Pytam - bo sie właśnie wybieram w maju do Turcji trochę pofocić

Pozdrawiam
W,

Data: poniedziałek, 16 stycznia 2006 06:59:17
towarzyszących oczywiście

Data: poniedziałek, 16 stycznia 2006 19:13:53
Witam,
O Turcji można pisać bardzo dużo, bo i kraj olbrzymi i przyroda unikalna. Ale po kolei.
Przede wszystkim nie da się zwiedzić całej Turcji za jednym wyjazdem. Trzeba się ograniczyć do określonego wcześniej regionu. Dużo też zależy od środka lokomocji jakim sie chcemy poruszać. Z wielu wariantów jakie "ćwiczyłem" najlepiej sprawdza się wyjazd własnym samochodem lub przelot samolotem i wynajęcie środka lokomocji na miejscu. Obie metody pozwalają dotrzeć tam, gdzie chcemy. Zwykle nie pokrywa się to z trasami stamdardowych wycieczek turystycznych, które są nastawione wyłącznie na zwiedzanie zabytków.
Przedstawione wyżej na zdjęciach miejsce, to stanowisko 15 km na północ od miejscowości Poyrali w prowincji Kirklareli (w prostej linii do Bułgarii około kilkadziesiąt km, 41o40'N/27o37'E). Dobrym zwyczajem jest mieć ze sobą GPS by móc wrócić dokładnie w te same miejsce.
W tym roku wybieram się w czerwcu w pn.-wsch. część Turcji w pobliże granicy z Gruzją. Myślę, że już teraz, skutecznie "zarażony" storczykami będę się za nimi rozglądał szczególnie uważnie i na pewno coś sfocę
Najbardziej jednak ulubionym przeze mnie miejscem, obfitującym w mnogość endemitów roślinnych i zwierzęcych są góry Taurus na pd. Turcji.
Szczególnie upodobałem sobie lasy cedrowe w okolicach miejscowości Erdemli i Elmali :

Nie chciałbym snuć tu opowieści "z mchu i paproci" ale odpowiem na każde szczegółowe pytanie dotyczące wyjazdów do Turcji w celach przyrodniczych (o zabytkach wiem mniej niż wypadałoby)
Pozdrawiam
Roman

Data: poniedziałek, 16 stycznia 2006 19:28:32
Trochę ta moja powyższa opowieść wyszła chaotyczna ale głównym celem moich wyjazdów są owady. Rośliny oczywiście interesowały mnie do tej pory wyłącznie jako baza żywicielska dla owadów, którymi zajmuję się od około 20 lat. Gdy "wrócą" do mnie zdjęcia z ostatniego wyjazdu to postaram się coś wybrać do zaprezentowania i może napiszę jakiś "roślinny" komentarz. Niekiedy nie da się oderwać wzroku od kwitnącego kobierca pod nogami. Na zdjęciu powyżej widnieje cedr libański.
Pozdrawiam
Roman

Data: poniedziałek, 16 stycznia 2006 21:46:19
A to by się zgadzało, "wychyliłem się" z tym oznaczeniem (ale chyba OK, bo Witek nie poprawił ), bo takie Ophrysy na dwóch stanowiskach podziwiałem na południu Bułgarii - w okolicach wsi Borino w Rodopach i w okolicach Sliwengradu przy granicy tureckiej. Ale było to w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, więc nie wiem, czy tam jeszcze rosną
Pzdr Jurek

Data: wtorek, 17 stycznia 2006 11:27:26
Dziękuję za relację ! Dziś siądę z mapą i zobaczę jak to mi się wszystko składa do kupy A na pewno będę miał więcej pytań

Jurek - nie poprawiłem, bo nie miałem kiedy sprawdzić...
Nie mówię że to nie mammosa, ale wydaje mi się, że co innego.. jeszcze muszę przeszperać materiały.

Pozdrawiam
W.

Data: niedziela, 25 czerwca 2006 10:07:29
Witam !

Zapraszam do obejrzenia skromnej relacji z Turcji !

http://orchids.republika.pl > W naturze > Turcja

W niedługim czasie powstanie też strona z opisem całej wycieczki od strony birdwatchingu.

Pozdrawiam
W.

Data: niedziela, 25 czerwca 2006 12:54:33
Jurek, masz rację, to wygląda na Ophrys mammosa subsp. mammosa

W.

Data: niedziela, 25 czerwca 2006 13:24:07
To teraz dawaj na stronę te ptaszydła do oznaczenia
Pzdr Jurek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 27 czerwca 2006 09:04:05
Witam,

dzięki Witoldzie za tak dokładne wspomnienia z wakacji, miło odbyć trasę nie ruszając się z miejsca.
Czekam na ptaki i nowy wizerunek strony.

Pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl