Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak uratować nieznanego ... ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: _lenka23_
E-mail: magdalena.zielosko@gmail.com
Data: niedziela, 22 stycznia 2006 00:31:36
Witam
Kilka dni temu dostałam od znajomej trzy storczyki (dwa phalaneopsisy i jeden "nie wiem co") wszystkie w strasznym stanie nadające sie tylko do "reanimacji" . I mam problem gdyż ten niezidentyfikowany nie ma korzeni a raczej same nerwy korzeniowe na wierzchu, bulwa jest strasznie twarda, sucha i pomarszczona bardzo mocno, liście nie wiem czy są uszkodzone mechanicznie czy to jakaś choroba Co mam zrobić żeby go uratowac i czy wogule da się go uratowac. Jest u mnie już kilka dni i jakoś się jeszcze trzyma tylko czy z tej bulwy jeszcze coś będzie . Bardzo prosze o pomoc przesyłam zdjęcia może one coś pomogą nie sa zbyt dobrej jakości ale może coś da się zobaczyć. Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam MAGDA

Autor: ledka
E-mail: ledka@o2.pl
Data: niedziela, 22 stycznia 2006 15:42:14
To jest Zygopetalum. Sama jestem poczatkujaca, wlasnie Zygopetalum jest moim pierwszym.Chetnie poczytam rady bardziej doswiadczonych storczykarzy
Pozdrawiam

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: niedziela, 22 stycznia 2006 15:49:10
To może być Zygopetalum, Oncidium, Cambria itd...
Bulwę, jeżeli nie ma korzeni, można włożyc do worka z mchem lekko wilgotnym i położyć w piwnicy. Można nawet liście usunąć (sterylnie i cięcie zasypać węglem drzewnym) a bulwę ew. lekko posypać Kaptanem. Po 2 tyg. do ponad miesiąca powinien się pojawić nowy pęd (pędy) - które będzie posadzić...
Pozdrawiam AB

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 22 stycznia 2006 15:51:12
Moim skromnym zdaniem, bliżej tej roślinie do Oncidium, niż Zygopetalum, ale ja tam się znam tyle o ile tylko na gruntowych...

Tak czy inaczej - można się pobawić w reanimacje, ale będzie długa, uciążliwa i z dużą dozą prawdopodobieństwa - nieudana. Aczkolwiek - zawsze warto próbować

W.

Autor: Anna Wawrzyniak
E-mail: ankape@op.pl
Data: niedziela, 22 stycznia 2006 19:51:26
Witam
Ja też się nie znam za bardzo , ale wygląda mi to na coś oncidiowatego albo jakąś Cambrię
Życzę powodzenia przy reanimacji!
Pozdrawiam -
Anka

Autor: _lenka23_
E-mail: magdalena.zielosko@gmail.com
Data: niedziela, 22 stycznia 2006 21:59:35
Dziękuje za informacje
Widze że z tego tematu zrobił sie niezły QUIZ Każdy obstawia inaczej Postaram się z całych sił uratować roślinke i zobaczymy kto miał racje PRZEŚLE zdjęcia jak wydobrzeje POZDRAWIAM Magda

Autor: kamil.1986
E-mail:  
Data: piątek, 16 stycznia 2009 19:20:49
MOIM skromnym zdanie to cambria a ta pomarszczona pseudobulwa swiadczy o zbyt suchym otoczeniu wokol niej

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl