Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ktokolwiek widział....
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: piątek, 14 marca 2003 10:39:31
Witam,
Poszukuję Phalaenopsisa 'Petit Avenir'- drobnokwiatowy, z silnie rozgałęzionym w części szczytowej kwiatostanem. Z góry dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.

Pozdrawiam, Maria

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 14 marca 2003 10:59:12
Witam ,
Pani Mario, proszę napisać coś o kwiatach. Kolor, kształt warżki, mam kilka drobnych o podobnym pokroju jak Pani opisała ale jestem leniwa i nigdy specjalnie nie szukałam ich konkretnych nazw. Natomiast bardzo je lubię bo mają jedną wspaniałą cechę, bardzo długo kwitną.

To kwiat jednego z nich, ta roślina kwitnie cały rok.
Pozdrawiam
Ewka

Data: piątek, 14 marca 2003 11:29:24
Pani Ewo, bardzo ładny , A jak można wejść w jego posiadanie?
Ten, którego szukam ma pasteloworóżowe wnętrze płatków z szerokim białym pasem po ich brzegach. Warżka buraczkowa z pomarańczową plamą u nasady. Jako, że jest to jakiś mieszaniec, więc podejrzewam, że barwa może być zmienna.

Pozdrawiam, Maria

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 14 marca 2003 11:45:09
Moje kupiłam u Tomaszewskiego, stały gdzieś po kątach, bo takich okazów nikt nie kupuje. To też na pewno mieszaniec. Jeżeli się Pani pdoba, to keiki, jak będą, są dla Pani. Ten którego Pani szuka może być też ciekawy, białe pasy bo bokach i nasilenie koloru wewnątrz, może być fajny.
Pozdrawiam
Ewka

Data: piątek, 14 marca 2003 11:50:06
Jeszcze jedna podpowiedź - płatki podłużne, wąskie typu Phal. equestris. Kwiaty wyglądają trochę jak gwiazdki, a kwiatostan przypomina odwrócony talerzyk deserowy. I to naprawdę robi wrażenie :-x
Maria

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: poniedziałek, 17 marca 2003 14:05:07
Witam,
Ale Pani smaku narobiła, Pani Mario... Chciałam go zobaczyć, wstukałam jego nazwę w kilka wyszukiwarek, ale nic nie znalazły . Może ma Pani jego zdjęcie i mogłaby Pani je pokazać? Albo może jakiś link?
PS. falenopsis p. Ewy faktycznie bardzo ładny...
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Data: poniedziałek, 17 marca 2003 18:58:10
Pani Lidko,
Tych falenpsisów to ja już trochę mam i bardzo wiele widziałam, więc byle co by mnie nie urzekło. Niestety, nie mogę go Pani pokazać. Widziałam w katalogu holenderskim, reklamującym nowe rośliny doniczkowe. Zapisałam nazwę i opisałam sobie jego wygląd, ale katalogu nie mam. Nie mniej, pamiętam dobrze zdjęcie tego falenopsisa.

Pozdrawiam,
Maria

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl