Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Renanthera
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia W.
E-mail: amenti1@wp.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 09:51:13
Witam!

Już kiedyś pytałam państwa o radę w tej sprawie lecz nie otrzymałam zbyt wyczerpującej odpowiedzi, więc piszę raz jeszcze. Teraz jestem bardzo zaniepokojona, ponieważ zakupiona w listopadzie Renanthera storiei pomimo wypuszczenia kilku korzonków, aktualnie usycha. Jej liście bledną z dnia na dzień a ja nie wiem jak jej pomóc!
Jest w akwarium, wilgotność ok. 90% w nocy spada do 50/60%. Temperatury dzień/noc 29/21*C. Co jakiś czas jest zraszana. Wisi bez podłoża.
Czy powinnam lekko okryć ją shagnum, a może wsadzić ją do podłoża (luźnego, grubego)? Już sama nie wiem. A jak każdy nie chciałabym jej stracić.

Cała roślina wygląda tak:

A jej korzonki:

Jak Państwo widzą ten jeden owinęłam sphagnum, na próbę czy nie zgnije, ale nie jestem w stanie dłużej czekać, na efekty i dlatego piszę do was

Mam nadzieję, że pomożecie
A ja pozdrawiam i czekam

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 10:01:18
Witam ,

Pani Kasiu moje zdanie jest takie.
Ta roślinka chce żyć, wypuszcza bardzo dużo zdrowych korzeni i to bardzo dobrze bo chyba nie ma żadnego.
Liście żółkną i opadają ponieważ z czegoś roślina powinna czerpać do budowy nowych korzeni a Pani tylko opryskuje.
Jedyny wniosek jaki się nasuwa;
- należy moczyć część pędu do pierwszych liści co jakiś czas uważając aby nie zalać stożka wzrostu.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 11:44:07
Ewa ma rację - liście opadają, ponieważ roślina nie otrzymuje odpowiedniej ilości wody. Te korzenie powinny mieć stały (lub znacznie dłuższy) kontakt z wodą lub wilgotnym podłożem. Czyli trzeba je spryskiwać kilka razy dziennie lub owinąć ZNACZNIE większą ilością torfowca i pilnować, żeby przesychał tylko minimalnie (czyli pewnie podlewać ten mech co dwa-trzy dni). Można też posadzić w doniczce w gruboziarnistym podłożu i podlewać częściej niż podlewało by się ustabilizowaną roślinę, czyli pewnie ze dwa razy w tygodniu.

Natomiast fakt wypuszczania nowych korzeni jest bardzo optymistyczny i stanowi bardzo dobre rokowanie.

Jerzy

Autor: Kasia W.
E-mail: amenti1@wp.pl
Data: wtorek, 31 stycznia 2006 12:06:01
Dziękuje za rady. Zaraz po przeczytaniu postu Pani Ewy, roślinka została wymoczona w wodzie z nawozem. Za radą Pana Jerzego cały "kikutek" zostanie owinięty sphagnum i będę się starała żeby nie była ani zbyt mokry, ani zbyt suchy Z jego przesychaniem nie będzie problemu, bo jak napisałam wilgotność w akwarium spada na noc w wyniku otwierzania go. Wiatraczek działający przez całą noc przeszkadza mi spać

Dziękuję za porady, będę sie do nich stosować i miejmy nadzieję, że będę mogła zaprezentowć w przyszłości na forum kwitnąca Renantherę

Pozdrawiam
K.W.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl