Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Beallara
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: PIO
E-mail: piotrmroz@o2.pl
Data: środa, 1 lutego 2006 17:52:30
Co to za storczyk Beallara,bo mam takiego jak się okazało,chociaż kupiłem go jako Cambrię.

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: środa, 1 lutego 2006 18:07:27
Jest to mieszaniec Odontoglossum x Miltonia x Brassia

Autor: Eda
E-mail: eda1983@o2.pl
Data: czwartek, 2 lutego 2006 11:09:23
czy to jest Beallara Peggy Ruth Carpent... ??

Autor: Joanna Olszewska
E-mail: ajo11@op.pl
Data: czwartek, 2 lutego 2006 13:40:27
Witam,
Tak krótko -to potwierdzam
jest również z dodatkiem-*ozdobnikiem* w nazwie Morning Joy
dodatkowo inf.o pochodzeniu: Tahoma Glacier x Milt.Purple Qeen

Zamieszanie w nazwach !!!I wszystkie są prawidłowe
-ja kupowałam storczyka jako Miltassia /Miltonia xBrassia hybr/

cambria - tak ustalone zostało nazewnictwo handlowe dużej grupy hybryd międzyrodzajowych /Oncidium intergeneric hybryds/Różnica w storczykach
polega jedynie na odmienności składu pewnych części z roślin macierzystych
Jaki cel-różnorodność hybryd ,bardzo bogata grupa.

Tak w uproszczeniu:
Cambria---> Beallara----> Miltassia
-ta ostatnia nazwa właśnie najlepiej określa co z czego powstało,i czego ma więcej .Pierwszy rzut okiem ,dłuższe płatki- ostro zakończone, wskazują na to co brało udział w krzyżowaniu.

Niestety,przyzwyczaić się musimy bo nazwa cambria obejmuje grupę hybryd oncidiowatych i właśnie tą,z którą mamy do czynienia na popularnym naszym rynku najchętniej używaną przez dostawców jako określenie podstawowe.
Jest to też pewne wskazanie wymagań dla grupy -generalnie jak dla oncidium
troszkę łatwiej, a w pewnych hybrydach zapewnia dużo większą tolerancję warunków.

Tak, aby nie było zbyt łatwo ,warto wspomnieć również ,że:
-to nazewnictwo grupy obowiązuje wyłącznie w europejskim obrocie handlowym
w USA nazwa Cambria jest zastrzeżona i uzywana jest wyłacznie do krzyżówki
o nazwie Vuylstekeara Camria../'Plush'.i inne wielorodzajowe../jako efekt
krzyżowania Odontoglossum x Cochlioda x Miltonia.

Pozdrawiam serdecznie
w tym zamieszaniu nazw
Joanna O.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 2 lutego 2006 13:54:16
Witam ,

Pani Joanno, czy "ozdobnik w nazwie Morning Joy" to nie jest przypadkiem nazwa handlowa dla hybrydy/mieszańca pod którą to, ta roślina jest rejestrowana a i bardzo często oceniana?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 2 lutego 2006 14:08:18

Witam,

taki "ozdobnik" to nie nazwa handlowa, ale nazwa, którą może wystawca nadać nagradzanej roślinie. Jeżeli coś pomylę, to Jerzy pewnie poprawi ;-), bo wie dokładnie jak to jest...
I tylko klony z merystemów takiej rośliny mają prawo do tego "ozdobnika", więc mała jest szansa, aby roślina zakupiona w markecie takową była

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 2 lutego 2006 14:13:08
Witam,

Pani Ewo-sądzę że napewno , dlatego napisałam ozdobnik,tak na swój sposób
lubię te nazwy - ...."zachodzące słońce" jakieś ...marzenia.
Mało ładne kwiaty ,to jeszcze upiększenia hodowców.To miłe.

Pozdrawiam
Joanna

Data: czwartek, 2 lutego 2006 14:18:12
Witam ,

to miłe, skwitowała Pani czas, wiedzę, doświadczenie, pieniądze hodowcy jednym słowem "ozdobnik".

Pozdrawiam
ewka

Data: czwartek, 2 lutego 2006 15:02:48
Witam

moze też i więcej wiem niż powiedziałam, jednak myślę,że na użytek odpowiedzi na pytanie to i tak wiele za wiele.
To taka odpowiedż troszkę na skróty, biorąc pod uwagę,że nie każdy jest w botanice oblatany -a to co się dzieje w nazewnictwie, obecnie przerasta już niestety możliwości nawet specjalistów.
Pani Grażyna zapytała o *ozdobnik* -dobry temat-a czy jest na rynku w marketach taki klon??? NIEWIADOME !!!dlaczego?
-a dlatego,że teraz /jak już gdzieś pisałam /,na flaszki,tysiące sztuk można
zamówić sobie określone storczyki- siewki do dalszej hodowli.Są oznaczone
tylko hodowca już dalej się nie fatyguje aby je podawać.I mamy numery Phalaenopsis 204 ...na półkach ,w ofertach-a skąd klony ??? USA?? Azja??
i czy oznaczone??nagradzane??
Rynek europejski jest chyba bardziej żywiołowy,staje się miejscem lokalizacji
upraw bardziej specjalistycznych - tak jak przeniesienie hodowli Cymbidium w wariacjach kolorystycznych opanowanych do perfekcji ---->u nas już odzew,kwiaty
w ogromnym wyborze na rynku.Mają swoje nazwy,u nas to jest CYMBIDIUM.
Myślę ,że podejmujemy tylko próby zrozumienia tego tematu,ale czy jest to do pojęcia w całości? I czy jest taka potrzeba,żeby wszystko wiedzieć?

Pozdrawiam z ozdobnikiem
Joanna

Data: czwartek, 2 lutego 2006 15:17:33
Witam ,
to wprowadźmy własne nazewnictwo i zróbmy jeszcze większy bałagan.

Przypominam, pytanie było o konkretną roślinę z nazwy a nie o całość tematu.

Pozdrawiam z zimnej Warszawy
ewka

Data: czwartek, 2 lutego 2006 15:27:46

Witam,

Pani Joanno, przewde wszystkim nikt nie ma takich możliwości, żeby wiedzieć wszystko i na pewno nie jest to konieczne . Natomiast uważam, że wyjaśnienie sprawy nazw pisanych w pojedynczych 'oznacznikach' (a nie w cudzysłowie) jest chyba dość podstawową informacją. A przynajmniej taką powinno być.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 2 lutego 2006 17:01:41
Witam,

ponieważ rozmowa zaczyna dryfować w krainę mniejszej łagodności,na zasadzie-
udziel odpowiedzi: tak-nie,ja sie wycofuję i mogę tylko podziękowac za wskazania co trzeba a co nie trzeba.

Oznaczniki jak Pani Grażyna napisała -fachowo dotyczą symboliki(' ')-ja napisałam pieszczotliwie ozdobniki do całego dodatku nazwy Morning Joy.W gruncie rzeczy są tym samym,mają na celu odróżnienia delikwenta-/nie twórcę bezpośrednio, lecz klon/- i specjalnie tak napisałam ,a nie z braku w tym zakresie wiedzy czy powinności takiej znajomości tematu.
Ja poprostu weszłam mimo woli na tematy przyczyn dlaczego się połapać nie można ,a to już feeee??Przecież to ważne,umieć sobie odpowiedzieć na pytanie.
skąd się coś bierze,i to nie w teorii ale w zderzeniu z praktyką.

Myślę,że troszkę luzu też się należy tej pięknej pasji i bez emocji umieć porozmawiać.

O oznacznikach i znacznikach wiele napisano - w tym ,rozdział w książce p.K.Oszkinis"Storczyki" -str.89/90-gdyby szukać potwierdzeń.
A to nie jest tożsame z ozdobnikami,ozdóbkami czy innymi upiększeniami nazwy,
które tak wypunktowałam w mojej wypowiedzi.
Ale faktycznie nie o to chodziło w temacie.

Pozdrawiam
Joanna

Data: czwartek, 2 lutego 2006 18:19:59

Witam,

Pani Joanno, źle mnie Pani zrozumiała... , to nie żadne feee, jak Pani pisze, tylko wydaje mi się, że zamiast wyjaśnić, trochę to Pani zagmatwała .
A w istocie pytanie było typu: tak czy nie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 3 lutego 2006 23:32:18
Ja myślę że wyjaśnień nigdy nie za wiele. Tak więc serdecznie witam Państwa na małym wykładzie z nazewnictwa storczyków

Phalaenopsis violacea - Phalaenopsis to rodzaj a violacea gatunek - jest to tzw. "storczyk botaniczny" czyli taki który występuje w naturze

Phalaenopsis violacea var alba - jest to biała odmiana Phal. violacea

Phalaenopsis Celebes Violet - jest to hybryda Phal. violacea x Phal. celebensis. Celebes Violet to nazwa hybrydy. Hybryda czyli człowiek coś namieszał (nie wspominam tu o naturalnych hybrydach)

Phalaenopsis Celebes Violet 'Zimowy puch' - to jak wyżej przy czym: wyobrażamy sobie że mamy 1000 siewek Phal. Celebes Violet z czego 500 zakwita na bardziej biało a 500 na bardziej różowo. Tym bardziej białym nadajemy nazwę klonalną 'Zimowy puch' a tym bardziej różowym 'Spłoniona panna'. Jeśli kupimy taką roślinę i ją rozmnożymy to zachowuje ona pełną nazwę. Również jeśli roślina została nagrodzona to jej klony/rośliny z podziału zachowują nagrodę.
Można też kupić Phal. Celebes Violet który ma jakąś cechę wyróżniającą go spośród innych Celebes Violet i samemu nadać mu nazwę klonalną a nawet ją zarejestrować.

Ufff, jeśli się mylę to poproszę o korektę.

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: sobota, 4 lutego 2006 08:38:45
Pani Sandro - super! Prosto, jasno - ma Pani dar przekazywania wiedzy. Przydałoby się więcej takiego storczykowego ABC. Asia

Data: sobota, 4 lutego 2006 09:57:09
Witam ,

Pani Sandro pomysł świetny, warto może nowy wątek stworzyć.
Proponuję żeby Pani skopiowała swoją wypowiedź.
Ja zacznę od historii bo też jest ciekawa a może każdy z Państwa dopisze coś od siebie.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 4 lutego 2006 11:50:10
Sandra, z tym Phalaenopsis Celebes Violet 'Zimowy puch' to nie jest dokładnie tak....

Nazwę Celebes Violet twórca hybrydy MUSI zarejestrować w Royal Horticular Society, bo bez tego jest ona nieważna. Ta nazwa hybrydy dotyczy WSZYSTKICH (także przyszłych) hybryd będących krzyżówką dokładnie tych dwóch gatunków - ktokolwiek je skrzyżuje i wysieje w przyszłości.

Nazwa własna 'Zimowy puch' przysługuje TYLKO I WYŁĄCZNIE JEDNEJ roślinie, przy czym właściciel tej rośliny może jej nadać OFICJALNĄ nazwę tylko w wypadku otrzymania przez daną roślinę nagrody na OFICJALNEJ wystawie ocenianej przez uprawnionych sędziów (po szkoleniu i zdaniu egzaminu) odpowiedniego towarzystwa storczykowego. Te nazwy też są rejestrowane, ale przez dane towarzystwo. Niby każdy może sobie w domu nazwać storczyka na przykład Phalaenopsis Celebes Violet 'Ciocia Frania', ale taka nazwa jest oczywiście nieważna.

Tylko sklonowanie (czyli rozmnożenie przez komórki merystemowe) DOKŁADNIE TEJ SAMEJ rośliny (z zarejestrowanymi obydwiema nazwami - hybrydy i klonu) uprawnia klony (czyli młode rośliny pochodne) do noszenia pełnej nazwy Phalaenopsis Celebes Violet 'Zimowy puch'.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl