Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  czy można obrócić ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mirek
E-mail: stermir@vp.pl
Data: sobota, 4 lutego 2006 10:01:29
Mój falek stoi na parapecie , wypuścił piękny pęd kwiatowy , niestety rośnie w kierunku okna a nie pionowo. Boję się naciągać go aby nie złamać . Czy nie zaszkodzi mu jeśli obrócę go o 180 stopni ???

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: sobota, 4 lutego 2006 14:45:37
Przekręcenie roślinki raczej zaszkodzi, skończy się ten zabieg zrzuceniem pączków. Proponuję jednak lekko naprostować łodygę i przmocować do podpórki
( kijka). Basia

Autor: Jolanta
E-mail:  
Data: sobota, 4 lutego 2006 17:55:18
Oczywiście, że nie zaszkodzi. Posiadam cztery phalenopsisy od ponad roku, wszystkie regularnie odwracam aby osiągnąć odpowiedni wygląd falka. Jak dotąd żaden nie zrzucił nawet jednego pąka a mają ich po 6-8 na łodydze i kwitną niemal non stop.

Autor: marek
E-mail:  
Data: niedziela, 5 lutego 2006 11:10:49
też obracam. Pąki zrzucają tylko zimą ze względu na chłód i brak światła chyba. Latem nigdy.

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: poniedziałek, 6 lutego 2006 08:49:35
U mnie również nie było przypadku żeby zrzucały pąki z powodu obracania czy przenoszenia na inne miejsce (oczywiście bez drastycznego zmieniania warunków).

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: poniedziałek, 6 lutego 2006 21:13:19
Moje falki latem też bez stresu dla roślinki obracam i przestawiam, ale po zimowych "przemeblowaniach" już kilka razy wycięły mi numer i z kwiatków nici. Teraz nauczona doświadczeniem, zimą nie ruszam. Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl