Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Łodyga Phalaenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: asia
E-mail: joannagrz1@wp.pl
Data: niedziela, 19 lutego 2006 11:52:18
mam pytanie-mój phalaenopsis zgubił jakiś czas temu kwiaty. Nie obcinałam łodygi, dopóki nie zaczęła żółknąć-wtedy obcięłam ją między 3 a 4 pędem. W tej chwili ta pozostała jej część żółknie (od samego dołu) a na końcy pojawiło sie nawet coś co przypomina pleśń. Czy mam powód do zmartwienia? czy powinnam obciąć już całą łodygę od samego podłoża?

Autor: Danuta
E-mail: wojtowicz@bielmar.com.pl
Data: wtorek, 21 lutego 2006 09:26:46
Asiu nie jestem żadnym autorytetem w tej sprawie, ale mogę Ci powiedzieć jak ja robię z moimi falkami.Jak przekwitnie mi łodyga, to nic z nią nie robię i czekam. Albo łodyga kwiatowa wypuści nowe odrosty albo zżółknie. Wtedy czekam aż całkiem zżółknie i uschnie, wtedy dopiero obcinam ją przy samej nasadzie, a falek za jakiś czas wypuszcza nowe pędy kwiatowe.
Łączę pozdrowienia
Danuta

Autor: asia
E-mail:  
Data: środa, 22 lutego 2006 19:38:57
Bardzo dziękuję!!

Autor: ewelinkad
E-mail: ewelina.dzidek_xl@wp.pl
Data: czwartek, 23 lutego 2006 10:49:54
Witam
Obcinasz łodygę przy samej nasadzie tzn. przy samej korze?? Kurcze będę musiała przyciąć mojego falka, ale nie wiem dokładnie w którym miejscu mam uciąć tak, aby mógł jeszcze wypuścić kolejne pędyPomocy
Pozdrawiam Ewelina

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: czwartek, 23 lutego 2006 11:44:26
Phalenopsisy nie mają kory a łodyga która uschnie może byc przycinana całkiem, tak aby zostało np 5 mm, i tak już z tego miejsca nic przcież nie wyrośnie. Jeśli wybije następny pęd kwiatowy, to będzie to w innym miejscu, przeważnie wyżej.

Autor: Anna B.
E-mail: dmna2@o2.pl
Data: czwartek, 23 lutego 2006 11:44:27
Phalenopsisy nie mają kory a łodyga która uschnie może byc przycinana całkiem, tak aby zostało np 5 mm, i tak już z tego miejsca nic przcież nie wyrośnie. Jeśli wybije następny pęd kwiatowy, to będzie to w innym miejscu, przeważnie wyżej.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl