Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Brązowe końce liści - Pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paweł
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 09:14:59
Witam
Liście mojego Paphiopedilum mają brązowiejące czubki, a na obwodach robią się zółtawe . Czego to są objawy lub co to oznacza Czy to groźne czy też nie Jak to zwalczyć
P.S. Falka mam od niedzieli więc mogę być trochę przewrażliwiony, dlatego liczę na wyrozumiałość i pomoc innych
Pozdrawiam Paweł

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 14:44:30
Dobrze, kiedy ktoś pyta i troskliwie zajmuje się podopiecznymi...
Szczególnie w przypadku Paphiopedil'ów wszelkie symtomy problemów mogą być grożące skutkiem utraty korzeni i ciężkich prób reanimacji.
Proponowałbym sprawdzić podłoże i korzenie. Czy podłoże jest przepuszczalne (nie zbite i muliste) i korzenie nie zgniły. Jeśli moje obawy są uzasadnione trzeba zmienić podłoże i zmniejszyć podlewanie (delikatnie można - kiedy ciepło i sucho w pomieszczeniu - spryskiwać liście - ale aby woda nie stała w kątach liści). Kiedy jest mało światła i chłodno trzeba ograniczać podlewanie.
Pozdrawiam, AB.

Data: wtorek, 14 marca 2006 15:35:14
Podłoże jest przepuszczalne . A co do korzeni to nie bardzo wiem Te, które są widoczne są ciemnobrązowe i twarde w dotyku ipokryte włoskami. Kwiat obecnie kwitnie i jeśli przesadziłbym go w tym momencie to by mu to zaszkodziło

Data: wtorek, 14 marca 2006 15:56:37
A jeśli miałbym go przesadzić to obojętne do jakich storczyków będize to podłoże (oprócz ziemi ogrodowej)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl