Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  miltonia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kasia
E-mail: blondi_ok@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 15:15:14
dostalam jakies 2 miesiace temu miltonie w kiepskim stanie, zmienilam jej podloze podlewam regolarnie nie dopuszczajac do mocnego przeschniecia podloza ale problem w tym ze listki zwlaszcza mlodych przyrostow nadal sa pozwijane w harmonijke, postawilam nawet doniczke na wilgotnym keramzycie i nadal w sumie rzadnej poprawy... moze schowac ja pod folie ? a moze jakies inne pomysly? prosze pomozcie nie chce jej stracic...

Data: wtorek, 14 marca 2006 19:02:00
naprawde prosze o pomoc, przeczytalam wiele o miltoniach na forum i stronach im posiweconych ale nigdzie nie znalazłam rady co zrobic z tymi listkami... nawet na tym forum nie znalazłam wiadomosci na ten temat choc przejrzalam cale...

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 19:19:16
Witam,
ma Pani za wysoką temp. w pomieszczeniu i za małą wilgotność.
Liście które wyglądają jak harmonijka już się nie wyprostują. Dopiero następne wyrastające, młode przy zachowaniu wilgotnego podłoża i dużej wilgotności wokół powinny być już proste. Ale to wymaga czasu.
Proszę poczytać tutaj;
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html a później Miltoniopsis, jest to Przewodnik dla początkujących.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 14 marca 2006 19:20:37

Jak już się harmonijka zrobi, to liście się NIGDY nie wyprostują , takie zostaną. To zwykle efekt za małej wilgotności otoczenia.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: ewka
E-mail:  
Data: wtorek, 14 marca 2006 19:20:44
Witam,
To co się już pomarszczyło nie wyprostuje się.Metoda z keramzytem jest o.k.

Data: wtorek, 14 marca 2006 19:37:41
bardzo dziekuje za pomoc postaralam sie juz o wieksza wilgotnosc i mam nadziejej ze mlode listki beda juz "normalne" dzieki przewodnikowi dla poczatkujacych dowiedzialam sie sporo o moich kwiatkach:-) dziekuje bardzo autorom a moze pomyslec o rozszerzeniu tego dzialu?

pozdrawiam serdecznie

wdzieczna kasia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl