Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Przesadzanie Phalaenopsisów
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Patrycja S.
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 09:57:31
Witam serdecznie pierwszego dnia wiosny!!??!!
Mam pytanie dotyczące przesadzania, czy tez zmiany podłoża phalaenopsisom.
Mam zamiar zakupic odpowiednie podłoże w orchidsklepiku, czy domieszac do niego odrobinę węgla drzewnego, perlitu czy też specjalistyczne podłoże zawiera wszystkie składniki??
I kolejne pytanie: czy można przesadzić storczyka który
1.wypuścił malutki pęd kwiatowy lub
2.ma pęd z kwiatami ale glony w doniczce lub
3.ma pęd kwiatowy i prawie brak podłoża???
Serdecznie proszę o rady doświadczonych storczykomanów . Przeczytałam dostępne informacje na ten temat i na forum i w dziale uprawa oraz w kilku ksiązka, ale nie odpowiadają one na takie precyzyjne zagadnienia.
Serdecznie pozdrawiam
Patrycja

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 12:55:24
Witam,
gotowe podłoże zawiera wszystkie te składniki. W zależności od pojemnika, do jakiego przesadzamy roślinę (plastikowa doniczka, ceramiczna doniczka, koszyk) możemy je dla własnych potrzeb zmodyfikować dodając sphagnum, które dłużej utrzymuje wilgoć, włókno kokosowe, które bardziej rozpulchnia podłoże. To już zależy od naszej inwencji...
A z przesadzaniem, jeżeli zrobi się to w miarę delikatnie, to nie powinno być problemu nawet w wypadku kwitnącej rośliny - teraz okres sprzyja, zaczyna się wzrost. Chodzi o to, by jak najmniej uszkodzić zdrowe korzenie.

pozdrawiam,
Piotr Bałdyga

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: wtorek, 21 marca 2006 13:02:36
Witam. Podłoże z Orchidsklepiku jest odpowiednie bez żadnych domieszek. Można również przesadzić storczyka w samą korę (Orchidsklepik) lub zmieszać korę z gotowym podłożem (Orchidsklepik) w proporcji "pół na pół". Przy przesadzaniu proszę nie zapominać o dobrym drenażu - 1/3 wysokości doniczki (np. keramzyt) i wypaleniu bocznych otworów w doniczce. W wymienionych trzech przypadkach, można przesadzać phalaenopsis. Pozdrowienia Krzysztof.

Autor: ewelinkad
E-mail: ewelina.dzidek_xl@wp.pl
Data: środa, 22 marca 2006 14:03:49
Witam
W zawiązku z przesadzaniem falków ja mam jeszcze pytanie?? Czy one lubią mieć mała doniczkę czy raczej większą?? Mój storczyk niestety chyba się troszkę męczy w swojej obecnej donicze a kwitnie i nie wiem czy go przesadzać czy odczkać, kiedy już nei będzie mial kwaitkó?? Nie znalazałm, informacji dot. czy falki mają mieć małe doniczki i ciasno czy wolą więcj luzu??

Pzdr Ewelina

Autor: Patrycja
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 23 marca 2006 10:02:39
Dziekuje za podpowiedzi Pozdrawiam Patrycja

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl