Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dlaczego cymbidium nie kwitnie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: DaKa
E-mail: daga.ka@wp.pl
Data: niedziela, 26 marca 2006 18:23:11
Witam Serdecznie,mam parę pytań odnośnie stroczyków, bardzo dziękuję za odpowiedź:
pytanie pierwsze:
we wrześniu ubiegłego roku dostałam od męża piękne cymbidium, po przekwitnięciu postepowałam jak należy-stan spoczynku w chłodzie, potem jasne stanowisko..Jest koniec marca i wiem,że powinno powtórnie zakwitnąć własnie teraz.Niestety storczyk wygląda jakby wegetował, wypuszcza młode roślinki obok a pędów nie widać. Nie wiem czy dobrze zrobiłam,ale po przekwitnieciu obięłam pędy kwiatowe. Proszę o rady co zrobić by roślinka zakwitła?

moje drugie pytanie:
czy do phalenopsis konieczna jest kora jako podłoże czy może być ziemia?

pytanie trzecie:
jak długo żyją phalenopsisy w uprawie domowej?

pytanie czwarte:
który ze storczyków z wyjątkiem phalenopsisa jest gatunkiem łatwym w uprawie w bloku?

dziękuję i pozdrawiam
DaKa

Autor: kasia
E-mail: blondi_ok@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 26 marca 2006 20:22:55
witam :-)

mysle ze uciecie pedu akurat mu nie zaszkodziło, moze poprostu trzeba mu troche czasu, moje po przekwitnieciu w styczniu wypuszcza mlode przyrosty :-) ma sloneczne stanowisko i czeka na wyzsze temperatury by wywedrowac na balkon :-) ale w tym temacie powinni wypowiwedziec bardziej doswiadczeniu chodowcy
pozatym polecam na tej stronie poradnik dla poczatkujacych
a ziemia dla storczyków z moich skromnych wiadomosci to odpada wszystkie storczyki potrzebuja specjalnego podloza
gatunki latwe w uprawie rowniez znajdzie pani w przewodniku dla poczatkujacych
a ile zyja falki w domowej uprawie to nie wiem ale czytalam o okazach ktore maja po 12-14 lat

Autor: DaKa
E-mail: daga.ka@wp.pl
Data: niedziela, 26 marca 2006 21:25:28
dziękuję za odpwowiedź i pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl