Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy-załamanie nerwowe po obejrzeniu prezentacji Dendrobium griffitthianum P A
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata Borzęcka
E-mail: mabba@poczta.fm
Data: poniedziałek, 27 marca 2006 19:37:50
Witam
Jestem początkującą miłośniczką storczyków, która buduje sobie orchidarium.
Swoją przygodę ze storczykami rozpoczęłam od dokładnej lektury książek P Krystyny Oszkinis. P Brigitte Goede oraz książki P T. Kubala, T.Kusibab, D.L.Szlachetko .
W swoim orchidarium chciałabym mieć storczyki ciepłolubne nie przechodzące okresu spoczynku.
Dlatego też postanowiłam szukać storczyków z rejonu Malezji, Nowej Gwinei, Filipin, Tajlandii, Indonezji, Wietnamu, Birmy, Indii.
Ponieważ dane dotyczące uprawy w tych trzech książkach są miejscami zupełnie sprzeczne np.
Angraecum Sesquipedale ;
Kubala- łatwy do uprawy parapetowej nie ma okresu spoczynku
Informacje odnośnie uprawy Angraecum Sesquipedale zaczerpnęłam z książki T. Kubala, T.Kusibab, D.L.Szlachetko wydanie 2004r. Orchidee-amatorska uprawa storczyków
tabela na stronie 44
-Storczyki odpowiednie do uprawy w warunkach domowych i ich najważniejsze wymagania
Goede ; trudny do uprawy ma okres spoczynku
Oszkinis - ma okres spoczynku średnia temperatura dnia wynosi18- 24C w nocy 13 -15C

Coelogyne Panduratum ;
Goede bardzo trudny!!!
Kubala- łatwy do uprawy parapetowej!!
Oszkinis ; temp dzień 18- 24C
temp noc - 13 - 15,5C!!!!!

Znalazłam sobie Jay’s Internet Orchid Encyklopedia potratowałam ją jak przewodnik. Przejrzałam całą i wybrałam sobie storczyki z tego rejonu odpowiadające tym warunkom tzn - storczyki ciepłolubne nie przechodzące okresu spoczynku. no i tu cały problem .

Dendrobium griffitthianum według encyklopedii Jay’s Orchid pochodzi z Birmy i Tajlandii nie przechodzi okresu spoczynku wymaga stosunkowo dużo światła.

Pani Anna zaś napisała- Kwitnienie następuje po suchym, zimowym okresie spoczynku.
Aby pobudzić moje dendrobium do kwitnienia nie podlewałam od początku grudnia do połowy stycznia. Dodatkowo w tym czasie nocą spadała temperatura do 13.C.
Być może kombinacja tych dwóch czynników zaindukowała kwitnienie, bo w zeszłym roku nie zakwitło pomimo okresu przesuszenia. Wtedy jednak nocne temperatury utrzymywały się na poziomie 16-17.C
Czyli znowu cała moja praca na darmo!!!!!
Czy ktoś z Państwa może mnie oświecić i podpowiedzieć jak ma sobie w końcu znaleźć odpowiadające tym wymaganiom storczyki???
Czy już do końca życia muszę zostać przy Phalaenopsisach, których wymagania są przynajmniej wszędzie opisane podobnie
Swoją drogą storczyk przecudny i jest na mojej liście- może dlatego mi tak go szkoda, bo jeżeli potrzebuje tak niskiej temperatury żeby zakwitł no to mi wypada z mojej listy.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 27 marca 2006 22:29:00
Witam,
Pani Małgorzato właściwie to nie wiem co napisać aby Panią pocieszyć. Przecież jest wiele storczyków, które wymagają "ciepełka"! Proszę poczytać arkusze upraw Orchidarium, PTMO i dopasować coś do swoich warunków. Na pewno coś się znajdzie, i to coś ślicznego, z czego będzie Pani na pewno bardzo dumna gdy zakwitnie .
Może to być choćby den. farmeri .
A ile wand by się do takiego orchidarium zmieściło! I jakie byłyby wdzięczne za takie warunki !
Marzę o Vanda sanderiana.... ale umnie za zimno, więc kombinuję jak by tak umieścić ją bliziutko kaloryfera (ciepło!) i w podłożu, w doniczce (aby korzenie nie cierpiały z braku wilgoci!). Czy się uda? Zobaczę jak spróbuję
Życzę powodzenia Pani i.... sobie, bo Vanda już "w drodze"
Serdecznie pozdrawiam, Anna.

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 27 marca 2006 22:34:41
A i jeszcze jedno.
Ja naprawdę nie wiem tak do końca, czy ta obniżona temperatura jest taka konieczna. Przekonam się na przyszłą wiosnę gdy zastosuję podobną kombinację .
Może pomogą bardziej doświadczeni?
Pozdrawiam, Anna

Data: poniedziałek, 27 marca 2006 23:03:41
Serdecznie dziękuje Pani Anno za słowa pocieszenia.Czytałam te opracowania dokładnie
W tym cały problem, że te arkusze upraw nijak się mają do tego co podają książki
a czasami też nie zgadzają się warunkami upraw podawanymi w ofertach.
Po obejrzeniu Pani Dendrobium ja zżółkłam z zazdrości, a tak sie cieszyłam, że pasuje do moich warunków(nic więcej o nim nie napisze,żeby nie zapeszyć-niech dalej Panią cieszy
Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 20:57:33
Witam,

chętnie rozwieję Pani wątpliwości odnośnie angaecum susquipedale, bo mam ten okaz od pewnego czasu. Roślina stoi na tym samym stanowisku co phalaenopsisy (okno wschodnie), światło rozproszone, wilgotność ok. 50%, temperatura w dzień 17-18 stopni, w nocy o 1-2 stopnie niższa, latem o 3-4 stopnie więcej w dzień i w nocy. Okaz ma się bardzo dobrze. Pilnuję tlyko czasu doświatlania. Gdy zachodzi słońce traktuję storczyki lampką halogenową (tak, by miały w sumie 12-14 godzin jasno). Rośnie jak na drożdzach.

Pozdrawiam - Ania

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: wtorek, 28 marca 2006 21:33:35
Pani Małgorzato,
Angrecum sesquipedale jest dużą rośliną i nie wiem czy jest sens wkładać je do Orchidarium gdy doskonale radzi sobie na parapecie?
Co do innych roślin, hmm... czy nie lepiej skupić się na roślinach średnich rozmiarów i kupowanie rozłożyć na lata? zanim opanuje się technikę uprawy w orchidarium i tak sporo roślin to odchoruje - więc może - by zachować dużą masę liściową w "szafie" zacząć od najprostszych hybryd kupowanych na przecenach ? a potem stopniowo włączać w to czyste gatunki?
Co do okresu spoczynku opisywanego przez wielu hodowców , to dotyczy to głównie naszego klimatu i związanych z nim niedogodnościami jak brak światła , obniżona temperatura czego nie będzie w Orchidarium - wiec tym aż tak bardzo bym się nie sugerowała bo nawet w Orchidaium może Pani wysterować okres spoczynku.
Jest naprawdę dużo roślin wspaniale rosnących w "szafach" - tylko jak już napisałam najpierw zapełniłabym ją pospolitymi i co ważne tanimi hybrydami by stworzyć specyficzny mikroklimat a potem stopniowo wymieniałabym je na upragnione gatunki.
pozdrawiam
beata

Data: środa, 29 marca 2006 14:46:29
Witam Pani Beato
Zgadzam się z Panią w 100%.
Moje dotychczas rosnące na parapetach, półkach i kwietnikach storczyki mam zamiar przenieść do orchidarium.
Tak się składa,że ich przybywa, rosną, a moje parapety za nic nie chcą rosnąć ani wzdłuż ani wszerz.
Mam zamiar przez 2-3 miesiące obserwować jakie warunki temperatury, wilgotności i oświetlenia jestem wstanie utrzymać w orchidarium.

Dopiero wtedy, gdy będę znała te parametry chce kupić trochę ambitniejsze storczyki, ale też nie za ambitne, wszyskie Vandy odpadają, zdaje sobie sprawę, że na nie, przynajmniej dla mnie na razie za wcześnie.

Dlatego też na początek myślałam o gatunkach z rodzaju Dendrobium, Bullophyllum.
Cały problem w tym, że musze w miarę dokładnie znać warunki w jakich rosną.
Nie postawie przecież obok Phalaendopsisa Dendrobium, które wymaga warunków uprawy zbliżonych do Masdevallii.
Rozpoczęłam swoje poszukiwania od sporządzenia listy takich, które wymagają temperatury w dzień 29C a nocą 18- 19C, nie przechodzą okresu spoczynu albo spoczynek mają w cieple.
Dendrobium griffitthianum odpowiadało idealnie warunkom mojej listy, stąd moje rozczarowanie.
A może Pani coś mi doradzi - które Dendrobia ( oprócz Phalaendopsis, których już tochę mam )odpowiadałyby tym wymaganiom?
Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata

Data: środa, 29 marca 2006 16:21:29
Witam serdecznie Pani Aniu
Mam Angraecum Sesquipedale u mnie też rośnie na razie na parapecie. Nie sprawia kłopotów - przynajmniej jak dotąd.
Posłużyłam się nim jako przykładem sprzeczności jakie występują w dostępnej literaturze poświęconej uprawie storczyków.
Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl