Autor: |
Małgorzata Borzęcka |
E-mail: |
mabba@poczta.fm |
Data: |
środa, 29 marca 2006 14:46:29 |
Witam Pani Beato
Zgadzam się z Panią w 100%.
Moje dotychczas rosnące na parapetach, półkach i kwietnikach storczyki mam zamiar przenieść do orchidarium.
Tak się składa,że ich przybywa, rosną, a moje parapety za nic nie chcą rosnąć ani wzdłuż ani wszerz.
Mam zamiar przez 2-3 miesiące obserwować jakie warunki temperatury, wilgotności i oświetlenia jestem wstanie utrzymać w orchidarium.
Dopiero wtedy, gdy będę znała te parametry chce kupić trochę ambitniejsze storczyki, ale też nie za ambitne, wszyskie Vandy odpadają, zdaje sobie sprawę, że na nie, przynajmniej dla mnie na razie za wcześnie.
Dlatego też na początek myślałam o gatunkach z rodzaju Dendrobium, Bullophyllum.
Cały problem w tym, że musze w miarę dokładnie znać warunki w jakich rosną.
Nie postawie przecież obok Phalaendopsisa Dendrobium, które wymaga warunków uprawy zbliżonych do Masdevallii.
Rozpoczęłam swoje poszukiwania od sporządzenia listy takich, które wymagają temperatury w dzień 29C a nocą 18- 19C, nie przechodzą okresu spoczynu albo spoczynek mają w cieple.
Dendrobium griffitthianum odpowiadało idealnie warunkom mojej listy, stąd moje rozczarowanie.
A może Pani coś mi doradzi - które Dendrobia ( oprócz Phalaendopsis, których już tochę mam )odpowiadałyby tym wymaganiom?
Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata |
|
|