Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zmiany na liściach nowego falka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aneta
E-mail: aneta@witoszek.com
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 16:32:58
Od roku hoduję storczyki, wczoraj dostałam nowego falka (phalenopsis -jeśli moja łacina jest w miarę poprawna Zapakowany przez sprzedawce falek dopiero po rozpakowaniu pokazał swoje liście, których stan mnie niepokoi. Na dwóch są czarne plamy (dwa pierwsze zdjęcia) a na dwóch inne żółtawe plamy, pod światło patrząc są nieco przezroczyste (trzy ostatnie zdjęcia). Nie wiem co oznaczają te zmiany, odwracalne pewnie nie są ale czy roślina "to" przeżyje? Jak ratować inne liście? prosze o pomoc

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 28 kwietnia 2006 17:11:27
Witam ,
jeżeli tak wygląda nowo zakupiona roślina za "ciężkie złotówki" to należy ją zapakować i oddać sprzedawcy. Dlaczego? Nawet jeżeli uda się Pani reanimować roślinę to korzyść z niej czyli kwitnienie będzie dopiero za około dwa lata. Jak nie, to wyrzucone pieniądze do śmieci. Poparzenie słoneczne to nie jest, bo była zapakowana i słoneczko nie dotarło by do tych dwóch młodych liści. Wygląda to na chorobę wirusową. Odstawić od innych roślin a jeszcze lepiej oddać do sklepu.
Przy następnym zakupie proszę dokładnie oglądać liście i korzenie.
Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 28 kwietnia 2006 21:28:49
Zmartwiłaś mnie, że to wirus... Na kwitnienie nie muszę czekać, bo kwiaty już są i to ładne i dość obfite (na dowód zdjęcia). Pytanie co dalej, gdy przekwitną? Falka jak pisałam dostałam, kupiony był z tego co wiem na giełdzie kwiatowej, więc zwrot byłby dość ciężki... Będę wdzięczna za dalsze uwagi co począć z nieszczęśnikiem!
Pozdrawiam cieplo

Data: piątek, 28 kwietnia 2006 21:33:17
dalsze zdjęcia... jestem nowicjuszką na forum i nie udało mi się od razu wszystkich załączyć

Autor: Iwona Zajączkowska Zasiadczyk
E-mail: gwiazdeczka1968@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 maja 2006 13:37:01
To mi wygląda na oparzenie słoneczne,ale ja nie mam zbyt dużego doświadczenia.
i proszę abyś na forum obejrzała: Fotografie chorób storczyków Pana JERZEGO DZIEDZICA

Data: wtorek, 9 maja 2006 14:30:59
Bardzo serdecznie dziękuję! Przeanalizowałam zdjęcia w wątku Pana Dziedzica i doszłam do tego samego wniosku - to na pewno poparzenie słoneczne. Co za ulga, że to nie wirus Serdecznie pozdrawiam!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl