Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  lepkie krople na liściach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail: k.komakowska@wp.pl
Data: czwartek, 11 maja 2006 10:41:01
Dzien dobry.
Jestem poczatkujaca hodowczynią storczyków - mam całe 3 sztuki.
Liście jednego z nich niepokoją mnie. roslinka jakis miesiac temu przekwitał,obecnie wypuszcza nowego liścia oraz trzy korzenie. Jednym słowem ma sie dobrze, niestety na dwoch dorosłych liściach od spodu występują lepkie, przeźroczyste krople.Nie wiem czym to jest spowodowane i czy jest to groźne.
Bedę wdzięczna za wszelką pomoc.
pozdrawiam Kasia z Gdańska

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 11 maja 2006 13:04:34
Witam
A jaki storczyk?
Mozna prosic o nazwe, bez niej trudno bedzie cokolwiek powiedziec gdyz u niektorych storczykow takie krople sa wynikiem wzrostu roslini i jest to naturalne, lub nienaturalne krople ktore sa wynikiem bytowania szkodnika.
Prosze dokladniej opisac problem, obejrzec rosline i sprawdzic czy nie ma jakis robakow na lisciach

Data: czwartek, 11 maja 2006 13:28:28
Jest to zwykły phalenopsis. Na liściach nie ma żadnych robaków. A krople są na dwóch największych lisciach- natomias na liścia mniejszych i umieszczonych najniżej tego nie ma. Nie ma równiez tych kropli na nowym listku, który włsnie wypuszcza.

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 11 maja 2006 21:48:59
Witam
Nie spotkalam sie z takimi kroplami na phalaenopsisie, prosze przemyc dokladnie liscie od wierzchniej i spodniej strony piwem zwietrzalym wczorajszym, i trzymac go pod obserwacja, jak cos sie zacznie z nim dziac niepokojacego to wtedy powtorzyc zapytanie ale mysle ze wszystko bedzie w porzadku.

Autor: Joanna
E-mail: gatta_kk@gazeta.pl
Data: piątek, 12 maja 2006 00:18:31
Dzień dobry
na moich Phalaenopsisach też czasami pojawiają sie taki krople, również na pręcie kwiatowym, zwłaszcza gdy rośliny kwitną bardzo obficie. Jeśli roślina nie ma żadnych objawów poza tymi, to jest to raczej tylko efekt intensywniejszego wzrostu rośliny, jak się czasem mówi - spowodowane jest to wysiłkiem rośliny, ale nie ma się o co martwić.
pozdrawiam,
Joanna z Krakowa

Autor: Marzena W.
E-mail:  
Data: niedziela, 14 maja 2006 11:10:29
Witam!
Przeczytałam w książce Brigitte Goede "Storczyki",że kropliste wydzieliny na spodniej stronie liści u phalaenopsisów są sygnałem ostrzegawczym,że z rośliną dzieje sie coś niedobrego.Najczęściej przyczyną są nakłucia skórki spowodowane przez mszyce,wciorniastki lub inne szkodniki ssące.Mogą być one wynikiem stresu wskutek błędów w uprawie lub zbyt długiego kwitnienia.Inną przyczyną w odniesieniu do phalaenopsisów,może być także zbyt duża różnica temperatur między dniem a nocą.
U mnie wystepują kropliste wydzieliny na pędzie kwiatowym i nic złego z roślinami się nie dzieje.
Powodzenia w uprawie!
Marzena.

Data: poniedziałek, 15 maja 2006 07:24:29
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Szczerze mówiąc nie wiem sama co myśleć. Storczyk jest wg. mnie w dobrej kondycji- wypuścuił nowego listka, dwa korzenie i co mnie uszczęsliwiło bardzo ( bo pierwszy raz mi sie zdarza) wypuszcza pęd kwiatowy. Chyba nei bede sie martwić tylko dalej obserwować.
Jeszcze raz dziekuję za pomoc i serdecznei pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl