Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Mini-orchidarium - czy mój pomysł ma sens? ;-)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sebastian_T
E-mail: stkacz@op.pl
Data: niedziela, 21 maja 2006 00:58:52
Piszę na tym forum po raz pierwszy, no to się przywitam Witam więc Storczykowo zarażony zimą, gdy w prezencie dostaliśmy Cymbidium, potem pojawił się Phalaenopsis, a od wczoraj zamieszkał z nami również Paphiopedilum (chyba Pinoccio) (w chwili obecnej pierwszy rezyduje na balkonie od strony południowej, ale w zupełnym cieniu, drugi na południowym osłoniętym oknie, a trzeci na oknie północnym).

Po wczorajszej wizycie na wystawie w Warszawie zaraziłem się jeszcze bardziej. Acz z braku miejsca (wszystkie okna zastawione różnorakimi roślinami, a jedyne sensowne miejsce w mieszkaniu zajmuje 400-litrowe akwarium ) nie mam szans na takie fajne orchidarium, jak kolega Rafał w jednym z wątków zaprezentował...
W związku z powyższym wpadłem na pomysł wykorzystania walającego się po mieszkaniu stolika i zrobienia na nim okrągłego orchidarium - gdzieś kiedyś przewinęła mi się przez oczy rura z pleksi, średnica do 50 cm, myślę, że da się załatwić niedrogim kosztem (do tego jakaś przykrywa z oświetleniem + "misa" na dno, żeby nie ciekło ).
Powiedzcie, jak myślicie, sprawdzi się? Myślę o rurze o wymiarach fi=50 cm, wysokość 1 m (no, może 1.2 m się uda wcisnąć).
Stałoby to po stronie północnej, przy samym oknie (na poziomie okna), więc pewnie trzeba by doświetlać (chyba, że żona pozwoli w salonie to ustawić gdzieś, no to wtedy południowa strona bez bezpośredniego słońca latem - okno jest pod balkonem, zimą słonko zagląda, latem wcale).
Jakie storczyki w takim niewielkim orchidarium mógłbym trzymać? Może mógłbym uzyskać od Was kilka propozycji "kombinacji" mniejszych roślin na 2 możliwości - północna strona, ale stosunkowo ciepło (akwarium tropikalne grzeje zlekka ;-) ), i południowa strona, również stosunkowo ciepło.

Światło, wianie, nawilgacanie potrafię sobie złożyć (cały system do akwarium złożyłem i nie cieknie, włącznie z automatycznym systemem podmian wody i chłodzeniem procesora komputera, to i tu pewnie sobie poradzę ), gorzej jednak z dobraniem gatunków - wiem, wiem, czytać trzeba, ale zanim się rozeznam w tych tysiącach odmian... Pomożecie zebrać jakieś propozycje, żebym mógł dokładniej się z konkretami zapoznać i ew. dobrać odpowiednie zestawienie?
Ja widzę układ - ze 2-3 szt. na najniższym poziomie (przy dnie), może uda mi się wcisnąć jakiś badyl po skosie, to na tym korzeniu/konarze kilka "drobiazgów" bez doniczek/pojemników, a tak (lub zamiast "badyla") wyżej to widziałbym koszyczki lub niewielkie kawałki kory (to jeśli chodzi o "podstawę" pod rośliny ). A roślinne wypełnienie?

Pozdrawiam,
Sebastian

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 21 maja 2006 08:52:38

Witam,

Po pierwsze, witam w gronie "zarażonych" i uprzedzam, że to choroba nieuleczalna

Po drugie, nie powiem o doborze roślin, bo na to jeszcze za wcześnie, dopóki nie ma orchidarium...

Ale powiem o pomyśle tego orchidarium . Według mnie taka "rura" o wysokości przekraczającej dwukrotnie średnicę nie sprawdzi się, z prostej przyczyny . Nie będzie możliwości łatwego wyjmowania roślin, a to trzeba od czasu do czasu robić. Żeby wyjąć cokolwiek z dna, trzeba będzie wyjmować wszystkie rośliny po kolei, od góry....
Może dałoby się wyciąć i jakoś zamocować część takiej rury, która stanowiłaby drzwiczki. Wtedy wszystko byłoby OK.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: niedziela, 21 maja 2006 09:23:48
Witam,
Mam takie same obawy jak p. Grażyna. Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, którędy zamierza Pan dostawać się do roślin w tej rurze . Będzie ona stosunkowo wąska i wysoka. Od góry? Zabraknie Panu ręki do storczyków na dnie. Od spodu? Będzie Pan musiał za każdym razem zdejmować z podstawy całą konstrukcję. Jakiś dostęp do roślin (zabiegi pielęgnacyjne) musi Pan mieć. Rurę od czasu do czasu trzeba będzie umyć, również od środka. Poza tym pleksi bardzo łatwo się rysuje. Po paru miesiącach użytkowania rury efekt wizualny pogorszy się.
Jeśli chodzi o dobór roślin, to będzie Pan musiał zdecydować się na rośliny o podobnych wymaganiach temperaturowych. Mogę podpowiedzieć, że w cieplejszych orchidariach dobrze sobie radzą np. storczyki z rodz. Bulbophyllum. Warto przejrzeć tutejszy dział "Prezentacje". Uczestnicy zwykle piszą, gdzie uprawiają swoje rośliny. Może coś z tych orchidariowych spodoba się Panu?
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: Sebastian_T
E-mail: stkacz@op.pl
Data: niedziela, 21 maja 2006 10:55:31
A, nie, nie, dojście planowałem zrobic przez "drzwiczki" z boku, przez wycięty kawałek plexi, uchylany, mocowany z jednej strony na bezbarwny silikon (sprawdza się na kafelkach np. przy licznikach, to i tu się sprawdzi )

Pani Lidio, zamierzam poczytać dokładnie, tylko chciałem się dopytać, w jakim "zakresie" szukać (łatwiej troszkę szukać, gdy już ma się jakiś kierunek podany), stąd mój post
Oczywiście przeglądam serwis od dłuższego czasu, ale mimo wszystko mam jeszcze mętlik ;-)
Najbardziej jednak odpowiadałaby mi ta strona północna. Czy większość ciepłolubnych, przy zapewnieniu doświetlenia, może być z tej strony?
No i ważne są wymiary, nie wsadzę do orchidarium storczyka wielkości mojego Cymbidium, bo już nic tam więcej nie wejdzie

Dobra, to zabieram się spokojnie za dalsze czytanie, aczkolwiek wszelkie rady przywitam z wdzięcznością

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail:  
Data: niedziela, 21 maja 2006 13:06:41
Orchidarium ustawione przy oknie północnym będzie bezwzględnie wymagało oświetlenia. Miniaturowych i kompaktowych storczyków jest cała masa. Poza wspomnianymi Bulbophyllami wiele małych roślin to storczyki np. z rodzaju Aerangis, Dendrobium... Nie ma lekko, trzeba metodycznie przeglądać storczykowe strony, zapisywać nazwy okazów widzianych na wystawach itd. .
Polecam np. taką stronę: http://www.andysorchids.com/default.asp
Jest tam bardzo wygodna wyszukiwarka, gdzie można dowolnie wybierać parmetry przeszukiwania, m.in. wybrać miniatury, ciepłolubne, pachnące etc.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: Rafał
E-mail: rciem@op.pl
Data: niedziela, 21 maja 2006 14:44:07
Panie Sebastianie, polecam stronkę, którą kiedyś znalazłem. Są tam ciekawe zdjęcia orchidarium z miniaturkami, być może Pana to zainteresuje. Przy zdjęciach są nazwy poszczególnych roślin

Pozdrawiam, Rafał

Autor: Rafał
E-mail: rciem@op.pl
Data: niedziela, 21 maja 2006 15:09:51
I jeszcze adres stronki o, której wcześniej wspomniałem, zapomniałem załączyć
http://community.webshots.com/album/89014989tZHSET

Autor: Mag
E-mail:  
Data: niedziela, 21 maja 2006 21:02:20
Witam Panie Sebastianie.
Jak widzę jesteśmy w podobnej sytuacji. Kiedy moje mini orchidarium "robiło się" ciągle przeglądałam net w poszukiwaniu miniaturek (większe roślinki się nie zmieszczą). Upolowałam i zapisałam nazwy wszystkich, które mi się spodobały. Zrobiła się z tego spora lista Teraz orchidarium już stoi na swoim miejscu, prawie gotowe i wypełnione roślinami, które lubią dużą wilgotność (nazywam je wypełniaczami ). Powoli będę wprowadzać storczyki. Zmierzyłam temperatury dnia i nocy oraz wilgotność i teraz zabrałam się za selekcję swojej listy pod kątem tych parametrów. Tak jest łatwiej, zwłaszcza, że zaraziłam się storczykami niedawno.
Życzę powodzenia Panu i sobie też.
Pozdrawiam Magda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl