Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  jak rośliny mogą zawładnąć człowiekiem
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail:  
Data: niedziela, 21 maja 2006 23:45:33
Właśnie zdałem sobie sprawę,że storczyki stanowią bardzo ważną część mojej egzystencji, krótko mówiąc oszalałem na ich punkcie. Puki co mam 15, najwięcej phalaenopsisów, mam też 2 paphiopedilum, oraz cymbidium, które od kilku lat nie ma zamiaru zakwitnąć. Uświadomiłem sobie,że moje storczyki obdarzyłem niezwykla troską, regularnie je podlewam, każdego dnia obserwuję, czy na liściach przypadkiem nie ma jakiegoś szkodnika, wirusa, grzyba. Wiele radości dostarcza mi każdy storczyk, ktory kwitnie ponownie. Żałuję,że nie mogłem być w Warszawie na wystawie orchidei(przygotowuję się do ostatniego egzaminu maturalnego). Pozwoliłem sobie wczoraj na zakup kolejnego storczyka,jest piękny. W moim mieszkanku powoli zaczęły dominować te niezwykłe kwiaty, poza nimi mam jeszcze bonsai,fikusy,cytrusy jestem w ogole fanem roślin... Pozdrawmiam wszystkich, którzy kochaja storczyki!!!

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 07:30:17
Pozdrawiamy również. Witamy w gronie zainfekowanych, ale spokojnie to nader przyjemna przypadłość choć dosyć kosztowna.

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 08:04:32
Witam!

A ja ostatnio przylapalam sie na tym, ze do swiezo rozgalezionego Phalaenopsisa powiedzialam "dziekuje Ci kochanie"

Ja rowniez moglabym to okreslic twardo rodzajem fobii. Siedze wieczorami w internecie, przegladam zdjecia chciejstw, zagladam na rozne fora, patrze za nowymi ksiazkami. Nie jestem w stanie niczemu innemu poswiecic tyle wolnego czasu!

Pozdrawiam serdecznie

Kamila

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@02.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 09:51:39
Pani Kamilo jestem pod wrażeniem użytego przez Panią określenia "chciejstwa"! To bardzo barwnie oddaje stan ducha który jest mi bardzo bliski.
Pozdrawiam.

Autor: LACHEZIS
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 11:03:04
storczyki....to po prostu "moc przeznaczenia" i nie ma na to żadnego lekarstwa.

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 12:43:46
Ja swoje obcowanie z orchideami określam jako rodzaj niewolnictwa Nie ma bowiem dnia, żebym czegoś nie musiała przy nich zrobić, a to pociąga za sobą mnóstwo czasu.Gdziekolwiek wyjeżdżając muszę opracować logistykę, jak je zabezpieczyć przed brakiem wilgoci, nadmiarem słońca, bądź zimnem
W rezultacie nie mam czasu na inne hobby, co mnie frustruje...
Ale znalazłam pewnien środek - ograniczam swoją kolekcję do storczyków najbardziej mnie interesujących. I postanowiłam poświęcać im mniej czasu - są wytrzymalsze od człowieka
Ania

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 13:02:35
Witam!
Jest mi bardzo miło,że ten szał storczykowy(który apropos ogarnia mnie już od dwóch lat)dotyczy nie tylko mnie. Też przeglądam codziennie galerie storczyków, zarówno na polskich , jak i zagranicznych stronach. W zeszłym roku moja mama dostała świetną książkę o orchideach(też złapała bakcyla na puncie storczyków), puki co zawarte w niej informacje wystarczaja mi, chociaż i tak bardzo chętnie pochłaniam wszelkie nowinki o storczykach. Co do ceny storczyków to fakt,żę bywaja drogie, choć szczerze mówiąc zaopatruję się u Tomaszewskiego(akurat w moim mieście mają szklarnie)i czasem udaje mi sie dostać jakiś upust. U mnie w mieście ceny storczyków są bardzo różne od 19zł-phalaenopsisy z rozwinietymi kwiatami, 30zł w Tesco z doniczką, 42zł phalaenopsisy z rozgałęzionymi pędami i z duzą liczba pąków, ostatnio kupiłem paphipedilum za 39zł-ale jest przecudne(z zielonym kwiatem w białe prążki). Czasami u tomaszewskiego sprzedają też storczyki, które przekwitły za ok. 9zł) Cena storczyków zależy też w jakimś stopniu od pory roku i od popytu na kwiaty.Jeżeli możecie to pochwalcie się swoimi kolekcjami tych jakże uroczych kwiatów.
Pozdrawiam

Autor: kasia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 maja 2006 18:18:45
och!! ta logistyka ????!!!
storczyki chyba nie wiedza co to jest, po prostu
potrzebują tylko trochę wody od czasu do czasu
pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl