Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  problemy! phalaenopsis i encyclia prismat.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga
E-mail: agnieszkatomek@poczta.wp.pl
Data: wtorek, 23 maja 2006 17:14:43
Zwracam się z prośbą o poradę , zamieszczam zdjęcia ponieważ nie jestem pewna czy coś się zaczyna dziać z moimi kwiatuszkami. Phalaenopsis niby wgląda ładnie, zakwitł w przeciągu 3 miesięcy drugi raz ale nie podobają mi się jego korzenie na wierzchu

Autor: Aga
Data: wtorek, 23 maja 2006 17:20:06
cos mi nie wychodzi z obsługą , ale wracając do sprawy encyclia zaczyna kwitnąć z jednej bulwy a z drugiej wyrasta pęd ale całkiem suchy i bulwy zaczynają się marszczyć, zraszam ją 2 razy dziennie, nawilżam powietrze ale cóż? jestem niedoświadczona, ale zakochana w storczykach jak wszyscy tu obecni proszę więc o jakieś rady pozr.Aga

Autor: Piotr M
E-mail:  
Data: środa, 24 maja 2006 00:48:42
Encyclia nie wytwarza nowego suchego pedu, na starej bulwie, tylko jest tam pozostałośc po starym pędzie, który kwitł w poprzednim sezonie, a bulwy no niestety stare dają pożywkę młodym, które najczęściej nie mają jeszcze tak dużych korzeni stąd, starsze zaczynają się marszczyć, oddając swoje zapasy młodszym; jak dla mnie objaw całkiem normalny starzenia się, jak u ludzi A kwitnienie odbywa się tylko na nowym przyroście akurat u tej roślinki.
Pozdrawiam

Autor: aga
Data: środa, 24 maja 2006 08:00:24
Bardzo dziękuję, myslałam ze te mniejsze bulwy sa młodsze, ale to własnie wychodzi niedoświadczenie pozdr.Aga

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl