Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  skuteczna metoda walki z wełnowcem
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail:  
Data: piątek, 26 maja 2006 22:25:22
Mam problem z jednym storczykiem (phalaenopsisem) mianowicie od roku żerują na nim paskudne owady-wełnowce. Probowałem różnych metod walki z nimi ( usuwanie mechaniczne wełnowcow; działałem na owady wodą pod dużym ciśnieniem), jednak to one stanowią ciągle potęgę, nie dają za wygraną. Wydaje się,że na kilka dni po zabiegu znikają, jednak już po tygodniu populacja się odradza i nadal probują wyssać drogocenny sok z mojego storczyka. Szukam porady jak je zniszczyć, jaki środek owadobójczy je tempi. Roślinę oczywiście trzymam z dala od mojej kolekcji, by robale nie przeniosły się nigdzie więcej. Czekam na odpowiedź, Kuba

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: sobota, 27 maja 2006 08:51:53
Ja bardzo sobie chwale Provado Plus. W przypadku takiego ataku proponowalabym spryskac rosline z bezpiecznej odleglosci a potem naciagnac na nia plastikowy worek i zawiazac wszystko na 24h. Srodek jest wtedy skuteczniejszy, bo stezony, brak wentylacji - paskudztwa, nawet te najbardziej schowane powinny pasc.

Autor: Grzegorz
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: sobota, 27 maja 2006 09:26:13
Jakikolwiek środek owadobójczy o działaniu układowym (albo systemiczny, jak niektórzy mówią). Zabieg należy powtórzyć po dwóch tygodniach celem zniszczenia osobników, które wylęgły się z jaj.

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: sobota, 27 maja 2006 10:23:43
Witam, polecam Confidor który jest środkiem systemicznym. Doskonale działa na wszelkie czerwce.

E-mail:  
Data: sobota, 27 maja 2006 11:29:58
Gdzie można w takim razie nabyć te środki owadobójcze, nigdy wcześniej o nich nie słyszałem.

E-mail:  
Data: sobota, 27 maja 2006 15:32:19
Mam szczęście, bo akurat moi rodzice sprzedają m.in. nawozy i na szczęście te mają,więc zastosuję któryś z tych preparatów. Mam nadziję, że zwalczę wełnowce raz na zawsze. Dzięki za radę. pozdrawiam jeszcze raz, Kuba

E-mail:  
Data: środa, 31 maja 2006 11:04:21
Pani Kamilo dziękuję za świetną radę. Zastosowałem provado plus i faktycznie efekt był natychmiastowy, wełnowce padły jak muchy. pozdrawiam, Kuba

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 31 maja 2006 15:31:09
To ja sie z tego tylko bardzo ciesze, ale prosze rowniez za rada pana Grzegorza powtorzyc zabieg po dwoch tygodniach. Tak dla pewnosci.

Pozdrawiam, Kamila

E-mail:  
Data: środa, 31 maja 2006 23:00:11
Dobrze, postaram się powtorzyć, jeszcze raz dziekuję.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl