Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  prawda o paphiopedilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: wtorek, 30 maja 2006 13:50:49
Zastanawia mnie czy to prawda,że paphipedilum o marmurkowanych liściach kwitną rzadziej od tych, które nie mają marmurkowanych liści. Z takim stwierdzeniem spotkałem się już kilkakrotnie. W mojej kolekcji mam same paphipedilum o marmurkowanych liściach i może to prawda , bo jeden nie zakwitł już od dwóch lat.

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 31 maja 2006 16:16:29

Pafiopedila o marmurkowych liścia potrzebują ogólnie troszkę więcej oświetlenia i ciepła niż te z jednolicie zielonymi liśćmi. Ja akurat mam trzy odmiany drugiego rodzaju. Też miałem mały problem z zakwitaniem - kwitły nie w każdym roku. Obecnie mam pewne i obfite kwitnienia dzięki 2-tygodniowej przerwie w podlewaniu na początku sierpnia. Kwitną obficie zimą i bujnie rosną. (można porównać w prezentacjach Orchidarium "Paphiopedilum Leeanum..."). - Można spróbować mojego sposobu - zamiast podlewania w tym czasie "suszy" delikatny oprysk wodą (aby woda nie ściekła do wgłębień liści).

Pozdrawiam, Andrzej.

E-mail:  
Data: środa, 31 maja 2006 23:13:40
Dziękuję za odpowiedź.Moje paphiopedilum znacznie się rozrosło( od chwili ,gdy przekwitł dwa lata temu). Wypuścił dużo nowych liści. Postaram się skorzystać z Pana rady,aha mam tylko pytanie czy w okresie przesuszania wystawić roślinkę np. na balkon?czy to nie odgrywa większej roli gdzie pafio będzie przesuszany. Pozdrawiam, Kuba Elkner

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: czwartek, 1 czerwca 2006 10:39:47
Moje Paphiopedila przy tym lekkim "posuszaniu" stoją w tym samym miejscu. Samo zmniejszenie nawadniania wystarcza im aby prowokować wytwarzanie pędów kwiatowych. Prawdopodobnie w sierpniu jest też lekko chłodniej niż w lipcu nawet na parapecie... Na balkon nie wystawiałem. Przy ew. próbie wystawienia na balkon trzeba by zabezpieczyć przed opadami... Mam nadzieję, że w tym roku wszystkie pafiopedila u Pana zakwitną ,
pozdrawiam, Andrzej.

E-mail:  
Data: czwartek, 1 czerwca 2006 13:43:12
Również mam nadziję,że zakwitną. Jeżeli chodzi o opady, to chyba nie dotknęły by moich storczyków, gdyż mam balkon ze sporym zadaszeniem, ale skoro lepiej żeby stały na parapecie to ok. nie będę ich wystawiał. pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję za radę. kuba

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl