Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Spryskiwacze, zraszacze
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail:  
Data: piątek, 2 czerwca 2006 17:40:12
Witam

Poszukuję automatycznych zraszaczy do nawadniania mojego małego orchidarium. Może ktoś z państwa posiada takie urządzenie lub wie jak je zrobić i ile kosztuje?
Jeśli ktoś ma jakieś dobre/złe doświadczenia z tego typu urządzeniami to proszę się podzielić

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail:  
Data: piątek, 2 czerwca 2006 18:24:38
Witam
W OBI są automatyczne systemy nawadniania roślin ( m.in. doniczkowych ) w cenie od 180 do 450 zł. Ja używam "półautomatycznych" czyli ceramiczna głowica plus plastikowy wężyk zamoczony w pojemniku z wodą . Zdaje to świetnie egzamin , w miejscu gdzie włożona jest głowica jest zdecydowanie obfitszy wzrost korzeni. Eksperyment dotyczy 4 storczyków ze 150 , ale wygląda obiecująco.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: piątek, 2 czerwca 2006 21:37:15
Panie Tomku

Mógły Pan bliżej opisać ten swój "półautomatyczny" sposób nawadniania swoich storczyków

Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Basia Bawej
E-mail: duszka16@op.pl
Data: piątek, 2 czerwca 2006 23:44:43
Ja też poprosze o dokładniejsze informacje. Pozdrawiam Basia

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 3 czerwca 2006 21:45:42
Witam!
A co tam opisywać.... proste jak pokrowiec na cep. W zestawie są cztery takie "półautomatyczne konewki" , koszt ok 45 zł. Jeden koniec do doniczki , drugi do słoika z wodą .. i tyle . Raczej nie stosowałbym do roślin lubiących przesychanie jak np. cattleye, ale do np cambrii - super. Ja mam zamontowane w doniczkach z Ballearą , z Brasadą , z Brassią i z Epi. Green Hornet. Vivat leniwi!
Pozdrowienia - Tomek

E-mail:  
Data: sobota, 3 czerwca 2006 22:56:09
Dzięki za podpowiedź. Fajne rozwiązanie przed wakacjami, tylko chorobcia ile tych koneweczek trzeba by mić . Basia

Autor: Kasia
E-mail:  
Data: sobota, 3 czerwca 2006 23:10:46
No właśnie...chyba sporo - tzn do każdego kwiatka jeden. I nie bardzo rozumiem jak to ma działać podczas urlopu....szczerze mówiąc myślałam raczej o jakiejś pompce, zbiorniku na 5- 10l i programatorze...

E-mail:  
Data: niedziela, 4 czerwca 2006 22:46:59
Trzeba popytać w sklepach typu OBI, może coś takiego jest?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl