Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cymbidium - pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona
E-mail: imk@tlen.pl
Data: poniedziałek, 19 czerwca 2006 15:01:29
Witam, dostałam Cymbidium, lecz już pzekwitł, po miesiącu, a teaz ma bunatne plamy pzy bulwach nie wiem jak to okeślić i jeszcze te bulwki stały sie pomaszczona jak skóa pzy kąpieli , posze doadzić jak go leczyc?? a na zdjeciu widoczne kuleczki to nawóz Substal, nie wiem czy nadaje sie do stoczyka, i jeszcze jedno, stoczyk wypuścił nowe liście, czy oddzielic je od choego stoczyka??

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: poniedziałek, 19 czerwca 2006 20:07:04
proszę sprawdzić w jakim stanie są korzenie. Według mnie może ich juz nie być wcale...

W.

Data: poniedziałek, 19 czerwca 2006 21:48:41
korzenie są ok, nie mają zgnilizny, są białe, a co mnie zdziwiło to to, że wypełnieniem nie jest ziemia tylko jakaś wata, dlatego są białe czyste, i widać świeże odosty.... wiec jak mam postepowac , czy pzesadzić , czy można ją uatować??

Data: poniedziałek, 19 czerwca 2006 21:48:43
korzenie są ok, nie mają zgnilizny, są białe, a co mnie zdziwiło to to, że wypełnieniem nie jest ziemia tylko jakaś wata, dlatego są białe czyste, i widać świeże odosty.... wiec jak mam postepowac , czy pzesadzić , czy można ją uatować??

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: wtorek, 20 czerwca 2006 07:19:01
To, że bulwy się marszczą, to normalna rzecz.
Jeśli tam jest tylko owa "wata" to należało by "przestawić" roślinę z uprawy przemysłowej na bardziej domową. Chyba, że jest Pani w stanie w pełni kontrolować jakość i ilość roztworu którym podlewa Pani roślinę.
Podłoże proszę zastosować grubsze niż drobniejsze. Substral na razie proszę wyjąć.
Nowe przyrosty powinny zostać przy roślinie.
Być może nic jej nie dolega - trzeba jej się przyglądać.
I sporadycznie podlewać.
Proszę też zajrzeć w arkusze uprawy.

Pozdrawiam
W.

Data: wtorek, 20 czerwca 2006 09:06:35
Badzo dziekuje za odpowiedz, toszke mnie Pan pocieszył, właśnie zaczytuje sie o Cymbidium, tak pzesadze go natychmiast, jednak boje sie że to chooba gzybowa, a nie wiem czym ją opyskiwac, gdzieś pzeczytałam że należy opyskać stoczyka śodkami "wgłębnymi lub układowymi" - ale jakie są to śodki??? nie wiem.

Autor: BożenA
E-mail:  
Data: wtorek, 20 czerwca 2006 14:42:38
Witam,
mam w domu kilka cymbidiów, i właściwie na każdym z nich niektóre p/bulwy mają takie czarne przebarwienia. Nie przejmuję się tym jednak, ponieważ rośliny rosną zdrowo, corocznie zakwitają większą ilością pędów kwiatowych. Jeśli p/bulwy są twarde (nie zagniwają), a roślina ma nowe, zdrowe przyrosty, myślę, że nie ma się czym przejmować.
I jeszcze jedna uwaga, podzielam opinię Pana Witolda, że lepiej byłoby przesadzić roślinę w nowe podłoże ( wata mineralna zbyt długo utrzymuje wilgotność i jeśli podlewa Pani rośliny poprzez zanurzanie na jakiś czas w wodzie doniczki z rośliną, podłoże może zbyt długo pozostawać nadmiernie wilgotne).
Co do zamiaru oprysku rośliny chemią, ja bym się z tym wstrzymała, ponieważ nie wydaje mi się to konieczne.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że roślina ponowi piękne i obfite kwitnienie.
BożenA

Data: wtorek, 20 czerwca 2006 15:01:53
Wyjełam kwiata z doniczki, opóżniłam z waty , pzelałam pzegotowaną wodą posypałam cynamonem, mam nadzieje że nie zaszkodzi a węcz pomoże , pzygotowałam ziemie kupioną w sklepie ogodniczym do stoczyków, zmieszałam z kawałkami kory i keramzytu polałam ostudzoną pzegotowaną wodą zgodnie z sugestiami o podłożu na stonie http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2/podloza/index.html
No i mam nadzieje ,że sie uda, że moj stoczyk nie zwiednie, a jak w tym sezonoie nie zakwitnie, to nic, bede ciepliwa )))

Dziekuje

Autor: kasia
E-mail: blondi_ok@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 20 czerwca 2006 15:21:19
witam serdecznie :-)

nie ma sie czym martwic :-) moje maja tak samo, ale odkad podlewam je woda destylowana to nowe przyrosty sa slicznie zieloniutkie:-) wiec moze szkodzila im twarda woda proponuje wystawic cymbidium a balkon by mialo nocny spadek temperatury to wspaniale zakwitnie :-)ja swoje trzymam na dworze do konca wrzesnia przez pazdziernik wogole nie podlewam zaczynam ale skapo dopiero w listopadzie i gdy pojawia sie ped kwiatowy podlewam mocniej ale naprawde porzadnie zaczynam podlewac dopiero na wiosne w czasie wzrostu i wraz z pierwszymi cieplejszymi nocami (w nocy pow 10*C) wystawiam na balkon:-) jak narazie nigdy nie zawiodly i pieknie kwiatna

pozdrawiam serdecznie
kasia

Data: wtorek, 20 czerwca 2006 15:54:24
Witam
Cały czas, tzn. odkąd posiadm cymbidium podlewam pzegotowaną wodą, a gdzie można nabyć wodę destylowaną,w aptece ??

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail:  
Data: wtorek, 20 czerwca 2006 17:18:06
Na stacjach benzynowych lub w marketach w 4-rolitrowych kanisterkach.Taka do akumulatorów lub żelazek.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl