Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kwiaty zwinęły się zwiędły i opadły wszystkie na raz - pomocy!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Iwona Zajączkowska - Zasiadczyk
E-mail: gwiazdeczka1968@wp.pl
Data: czwartek, 22 czerwca 2006 23:22:20
Mam wielki problem ze storczykiem:kwiaty zwinęły się i opadły wszystkie po kolei.Nie wiem czy on już przekwitł czy go przelałam.
Kwiatek rośnie w korze tak jak go kupiła.Coś z niego wyrasta w okolicy liścia,ale nie wiem czy to liść czy to część nowej łodygi.
Kwiatek miał dużo pączków i cały czas bez przerwy kwitł od kwietnia do teraz.
KWIATEK BYŁ 2 RAZY NAWOŻONY POKONEM./połowa zalecanej dawki/
Nie wiem teraz co robić,bo część łodygi na której rosły kwiaty zrobiła się żółta, a reszta jest zielona.Proszę o rady.

Autor: Monika H
E-mail:  
Data: piątek, 23 czerwca 2006 10:59:09
Nawożenie 2x od kwietnia to chyba troszczkę za mało jak na kwiatek w fazie intensywnego wzrostu i kwitnienia. Może w okolicy były świeże owoce?
Proszę sprawdzić korzenie.

Autor: Iwona Zajączkowska-Zasiadczyk
E-mail: gwiazdeczka1968@wp.pl
Data: piątek, 23 czerwca 2006 12:18:04
Korzenie wewnątrz doniczki są zielone i dobrze nawodnione.
Korzenie zewnętrzne są białe.Jeden z zewnętrznychjest trochę zmarszczony
i ma brązowe plamki/z tym że nie jest to korzeń tak w pełnizewnętrzny bo jego kawałek jest w doniczce

Autor: AniaS
E-mail:  
Data: poniedziałek, 26 czerwca 2006 20:46:37
Rozumiem że problem przelaia odrzucamy....?
jeśli tak to ja mam taka teorię,ciekawe czy stali hodowcy się ze mną zgodzą...obecnie rośliny przechodzą okres aktywnego wzrostu (korzenie i liście) kwiaty powinny już przekwitnąc (co do zasady) bo w czasie aktywnego wzrostu storczyk (phalenopsis) ma szykowac i zbierać siły do następnego kwitnienia (i odpocząc po poprzednim) i może dlatego zrzucil OD RAZU wszystkie kwiatki...To tylko teoria a tak naprawdę kwiaty pewnie po prostu przekwitły...u niektórych osobników opadają one jeden po drugim (ja np. mialam przez 3 tyg. pęd kwiatowy z ostatnim kwiatkiem, wyglądał komicznie ale trzymał się skubany), a u innych opadają wszystkie od razu.

Autor: Dorota K.
E-mail: storczyki.net@op.pl
Data: poniedziałek, 26 czerwca 2006 21:52:30
Pani Iwono,

Moje phalaenopsisy czasem też przekwitają tak gwałtownie - w ciągu kilku dni zrzucają wszystkie kwiaty.

Ogólnie mogę powiedzieć, że storczyki masowo przekwitają, gdy wyjeżdżam na dłużej z domu. Zamykam wszystkie okna przed wyjazdem, a w niewietrzonym mieszkaniu przekwitanie przebiega ekspresowo. Wiem, bo te same storczyki w innych warunkach kwitną dużo dłużej.

Poza tym tak wysokie temperatury w dzień i nocą, jakie mamy od jakiegoś czasu, mogły spowodować gwałtowne przekwitanie. Niekoniecznie z rośliną dzieje się cokolwiek złego.

Pozdrawiam, Dorota

Autor: monika
E-mail: monika@kompet.net
Data: wtorek, 11 lipca 2006 04:47:24
A ja miałam takie przypadki na początku przygody ze storczykami, gubił mnie stale obecny kosz pełen jabłek.... Ale wtedy gubienie kwiatków trwało 2 dni, jeśli więc gubi je po kolei to myślę, że działa tu natura i nie ma się co przejmować!

Autor: Aga
E-mail: agas87@o2.pl
Data: wtorek, 18 lipca 2006 16:10:26
Też mam problem ze storczykiem. mam phalenopsisa który kwitnie na 4 gałęziach i ma 45 kwiatów (razem z pąkami) Wyjechałam na jeden dzień i zostawiłam zamknięte okno. Jak przyjechałam to mój śliczny kwiat zwiędł! Zaraz zrobiłam mu prysznic i mimo ze minęły już4 dni jakoś nie chce wstac! W dodatki pąki przestały się rozwijać i "stoją w miejscu"... Mam jeszcze 13 storczyków różnych gatunków ale ten jest dla mnie wyjątkowy... Mogę mu jeszcze jakoś pomóc czy jestem skazana na czekanie? Proszę o szybką odpowiedź.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl