Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium phalaenopsis - co dalej ??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata Borzęcka
E-mail: mabba@poczta.fm
Data: środa, 28 czerwca 2006 14:52:45
Witam

Chciałabym podzielić się z Państwem moją radością i jednocześnie poprosić o pomoc.

&.06.2006 dostałam 11 Dendrobium phalaenopsis.
Byłam przerażona, bo wszystkie miały obcięte korzenie.

Dzisiaj, czyli równo po 3 tygodniach zajrzałam do nich po raz pierwszy.
Proszę sobie wyobrazić moją rodość, kiedy zobaczyłam, że 9 z tych 11 już wyraźnie zaczęło wzrost.
To znaczy 7 ma nowe pseudobulwy mają dopiero 1-1,5cm.
2 natomiast nie tworzą nowych pseudobulw ale za to przy starych wyraźnie widać nowe rosnące korzenie, też mają 1-1,5cm

Nie wiem kiedy powinnam je przesadzić??

Teraz są w doniczkach - 2/3 steropianu trochę gruboziarnistego podłoża i mech przykrywający korzenie.

Przeczytałam w książce J.Erfkampa-str.26-Najlepszy moment do przesadzania to ten kiedy nowe pędy mają 2,5cm a korzenie 1cm, bo dłuższe korzenie łatwo się łamią.

Ponieważ już kilkakrotnie zetknęłam się z dużymi sprzecznościami zawartymi w różnych książkach, chciałabym prosić Państwa o radę - kiedy powinnam je posadzić do gruboziarnistego podłoża??

Bardzo się cieszę, że ich nie zamordowałam, że zaczeły rosnąć i nie chciałabym ich teraz stracić.

Bardzo prosze o pomoc
Małgorzata

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: czwartek, 29 czerwca 2006 12:16:19
Witam,
skoro rosną to znaczy, że im dobrze...
Mają nowe podłoże, ja bym je zostawił do przyszłej wiosny jak wznowią wzrost po zimie. Wtedy będą na pewno lepiej ukorzenione, a to obecne podłoże wytrzyma spokojnie rok, a nawet dłużej.

Gratuluję i życzę powodzenia,
Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl