Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ciąć, czy nie ciąć?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Remi
E-mail: remor@poczta.fm
Data: piątek, 7 lipca 2006 10:46:46
Witam wszystkich forumowiczów. Od 3 miesięcy ratuję mieszańca phalenopsisa. Już miałem się poddać, gdy dostrzegłem mały listek i 2 wychodzące korzonki. Radość ogromna Jest też pewna wątpliwość. Liście, które roślinka posiada są w opłakanym stanie. Jeden kompletnie żółty. Reszta zielona ale zupełnie bez turgoru. Praktycznie od połowy swojej długości są zupełnie wiotkie. Czy powinienem je zostawić? A może wyciąć?
Zamieszczam dwie fotografie dla rozjaśnienia sytuacji.
Proszę o radę.

Nie są to zdjęcia artystyczne. Mam jednak nadzieję, że wystarczą

Autor: Gosia
E-mail:  
Data: piątek, 7 lipca 2006 11:39:26
Na moje oko - nie trzeba ciąć. Ten żółty wystarczy lekko pociągnąć i sam odpadnie.

Autor: iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: piątek, 7 lipca 2006 11:59:06
Prosze z liscmi nic nie robic, zolty sam odpadnie jak roslina pobierze z niego wszystkie potrzebne jej soki, poki nie wytworzy korzonkow bedzie pobieral skladniki z lisci az do mometu gdy korzonkow bedzie na tyle duzo by byly zdolne wyzywic roslinke.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Justyna Butrymowicz
E-mail: ju.bu@wp.pl
Data: piątek, 7 lipca 2006 14:20:57
Witam,
ale niestety nie wróżę roślince bardzo długiego żywota . Wydaje mi się, że widzę na liściach ślady "śmiertelnej plamistości" . A to jak wiele z nas już wie prowadzi na kompost.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 7 lipca 2006 16:55:42
Kompost...kompost...

Szkoda łez , czasu i zachodu.

W

Autor: beata sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: piątek, 7 lipca 2006 17:20:52
Czy roslina ma korzenie? Sadzac po turgorze to chyba nie ma, moze jednak ma?
Jeżeli jednak ma to: trzeba sie postarać żeby roslina napiła się wody.Może źle widzę ale ten keramzyt jest suchy? Najlepiej wyjąć roślinę i namoczyć przez godzinę w wodzie żywym(i) korzeniem/ami i sprawdzic czy turgor sie poprawi.
Jeżeli zaczął rosnąć liść , to jest jakaś szansa.Osłabiona roślina w trakcie wzrostu nowych liści zwykle zrzuca najstarsze.Nie nalezy wycinac takiego liścia tylko poczekac az sam uschnie i odpadnie.
Lepiej wyciąć ten pęd kwiatowy , bo tam jakis tez widzę.
Pozdrawiam Beata

Autor: Remi
E-mail: remor@poczta.fm
Data: piątek, 7 lipca 2006 23:25:40
Korzonek jest jeden, długości 2 cm + 2 korzonki, które wychodzą.Są jednak bardzo małe. Mają koło 3 -4 mm tak na oko. Keramzyt jest b.wilgotny. Z tym problemu nie ma. Dodatkowo czasem zraszam liście od spodu (te zielone).
Dziękuję za posty.
Tym czasem uzbroję się w cierpliwość.
Może się jednak uda ???

Autor: Jolanta M.
E-mail: jolwima@o2.pl
Data: poniedziałek, 10 lipca 2006 18:23:44
Witam!
Faktycznie cierpliwość się przyda, ale proszę być dobrej myśli bo storczyki potrafią zaskoczyć swoją wolą życia /o ile problem jest natury fizjologicznej, a nie o podłożu choroby infekcyjnej/.Co do obcinania: liście zostawiłabym natomiast jeśli jest pęd kwiatowy , to ścięty może jeszcze długo cieszyć np. w wazonie, a nie osłabia dodatkowo rośliny .Natomiast co do kompostu...wszystko zależy od emocjonalnego stosunku do podopiecznych
Na pociechę dodam, że w moim przypadku terapia i cierpliwość została nagrodzona
Pozdrawiam i życzę powodzenia- Jolanta.

Autor: Remigiusz Orłowski
E-mail:  
Data: wtorek, 17 października 2006 20:04:26
Witam wszystkich po długiej przerwie.Aby dokończyć wątek powiem, że udało mi się
uratować tego osobnika Przydała się cierpliwość...dużo cierpliwości.
Za wszystkie rady dziękuję i pozdrawiam.
P.S. Efekty postaram się pokazać niedługo.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl