Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  CYMBIDIUM W OGRODZIE
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: monika
E-mail: monika@kompet.net
Data: wtorek, 11 lipca 2006 04:14:48
Witam, mam wielką prośbę - wczytałam własnie, że cymbidium powinno spędzić lato w ogrodzie, mam taką możliwość, ale mam też pytanie, w jakim miejscu je postawić - w cieniu, czy lekkim popołudniowym słonku (przy obecnych temperaturach!?!) i czy stawiać je bezpośrednio na trawie, czy jednak na podstawkach? Będę wdzięczna za każdą radę - bardzo chciałabym, aby mi zakwitły jesienią...

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: wtorek, 11 lipca 2006 06:37:23
Witam,

Najlepiej w półcieniu - pod jakimś drzewem naprzykład.
Najlepiej na czymś postawić - byle nie na podstawce w której zbierała się będzie woda. Ale i tak nie ochroni to przed dostępem robactwa do rośliny. Proszę ją tam trzymać do czasu aż temperatura spadnie do 4C w nocy.

Pozdrawiam
W.

Data: wtorek, 11 lipca 2006 15:48:56
Wielkie dzięki, tak sądziłam, że nie na ziemi ale wolałam się upewnić

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: wtorek, 11 lipca 2006 17:50:35
Moje cymbidia stoją w słońcu począwszy od godz. 13 do zachodu. Dobrym sposobem ochrony przed robactwem nielatającym jest podwieszenie doniczki z cymbidiami w koronie drzewek.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: wtorek, 11 lipca 2006 17:58:20
Pani Małgorzato,
Założyłem, że te rośliny "żywego" słońca nigdy nie miały okazji posmakować, zatem zaleciłem półcień, w którym nie doznają poparzeń.

Pozdrawiam
W.

Data: środa, 12 lipca 2006 14:38:48
zgadza się, nigdy wcześniej nie były poza domem. To była ich pierwsza noc - są to dość spore roślinki i nie wiem czy nie za ciężkie do podwieszenia, ale pomyślę, zwłaszcza nad tym jednym.... dziękuję!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl