Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  porada n/t Vandy - sprzeczność???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: martarataj@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 18 lipca 2006 00:32:37
Nabrałam ochoty na kupno Vandy, więc zaczęłam czytać sobie opis uprawy w "poradach dla początkujących". I co widzę! Najpierw napisane jest, że można je podlewać prysznicem nad wanną. Zdziwiłam się i pomyślałam: "a co z kamieniem?" Zaraz potem przeczytałam, żeby nie używać wody z kranu ze względu na kamień. Hmmm... Pytanie brzmi: to jak to w końcu jest? Nie chcę tutaj niepotrzebnie krytykować, bo te porady są mi bardzo pomocne w uprawie storczyków, pytam ze szczerej ciekawości.

Autor: Jarosław Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 18 lipca 2006 07:41:15
Najlepiej spryskiwać wodą destylowaną , gdyż nie pozostawia białawych plam (złogi węglanu wapnia), dobrze , żeby była to letnia woda - pozdr. Jarek z Kielc

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: wtorek, 18 lipca 2006 08:58:20
Potwierdzam słowa przedmówcy - biały nalot po wodzie kranowej jest czasami wręcz niemożliwy do usunięcia bez drastycznych zabiegów. Mam taką vandę, która wcześniej była traktowana kranówką - do dziś zostały plamy.

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 18 lipca 2006 09:56:17
Witam
Polecam lekture tego
http://www.storczyki.org.pl/forum/search.php3?forum=storczyki&ofs=0&query=vanda&subject=1&Znajd%BC=++Znajd%BC++

Sama mam kilka wand i lektura tych postow bardzo mi sie przydala i jest dosc ciekawa.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 18 lipca 2006 10:20:09
Witam !

Deszczówka albo woda z filtra R/O jest the best . Ale mam na parapecie Rhynchostylista który jest pryskany przegotowaną kranówą i też żyje, ma się nieźle i kwitnie . A do destylowanej trzeba dodawać nawozu.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl