Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Woda destylowana podlewanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata
E-mail: inspired5@gazeta.pl
Data: czwartek, 20 lipca 2006 08:23:29
Witam wszystkich
Posiadam od niedawna dendrobium nobile, które pięknie zakwitło oraz wypuściło 2 młode roślinki. Od pewnego czasu zauważyłam na korzeniach brązowe plamy a jeden korzonek na końcu usechł. Podlewam je raz w tygodniu wodą z kranu, przegotowaną i odstaną. Przeczytałam że można podlewać też wodą destylowaną. Mam pytanie czy woda destylowana będzie lepsza dla mojego dendrobium. Może ktoś podlewa taką wodą i mógłby się podzielić doświadczeniami. Interesuje mnie także jak Phalaenopsis reaguje na podlewanie wodą (mam zamiar w najbliższym czasie go zakupić). Pozdrawiam

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 20 lipca 2006 09:14:13
Witam !
Ja staram się podlewać swoje rośliny wodą destylowaną (mają się b. dobrze). Oczywiście trzeba pamiętać o zasilaniu w okresach wzrostu - nawozami dla storczyków.Ostatnio spotkałem się z opinią , że dobrze jest mieszać wodę destylowaną z "kranówką" - trudno mi jest coś więcej o tym powiedzieć - pozdr. Jarek z Kielc.

Autor: Małgorzata L.
E-mail:  
Data: czwartek, 20 lipca 2006 11:04:38
Podlewam wodą destylowaną, którą mieszam z wodą przegotowaną dla wzbogacenia w składniki wapienno-magnezowe, których pozbawiona jest woda destylowana.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl