Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  paphiopedilum, ale jakie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: monika
E-mail: monika@kompet.net
Data: sobota, 22 lipca 2006 09:50:13
właśnie zakwitło mi paphiopedilum , kupiłam je na wyprzedaży po kwitnieniu. Oczywiście bez dokładnej nazwy i teraz się zastanawiam czy to p. sukhakulii, lawrencianum, czy jeszcze coś innego. Może ktoś wie?

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: środa, 16 sierpnia 2006 16:54:49
Moniko,
przejrzałem dla Ciebie przed chwilą Botanica's Orchids oraz fotograficzną encyklopedię gatunków storczyków na stronie www.orchidspecies.com/
Sądzę, że Twój sabotek może "siedzieć" w gatunku Paphiopedilum argus. Wejdź w podany adres. Bardzo pożyteczne źródło informacji. Napisałem "siedzieć", bo jak podałem już w innym miejscu, człowiek tak bardzo namieszał w "zupie storczykowej" tworząc tysiące odmian, form, mieszańców międzyrodzajowych, mieszańców między- i wewnątrzgatunkowych, że dzisiaj trudno z całą pewnością powiedzieć, że dany okaz należy do określonego gatunku. Nie mamy pewności czy przy tworzeniu Twojego (i mojego, bo mam identyczny typ) storczyka nie dokonano krzyżowań międzygatunkowych. Wtedy nie zaliczymy go do żadnego gatunku, a jedynie do rekombinantów międzygatunkowych.
Serdeczności!!!
Romek

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: środa, 16 sierpnia 2006 17:23:49
Kiedyś jak próbowałem "nazwać" coś podobnego, korzystałem z http://www.cichlidrecipe.com/orchids/gallery_paphs.asp, ale nie działa. Sporo mieszańców jest na http://paphiopedilums.netfirms.com/ - już na "a" jest zbliżona - "argus_jeanette", pewnie na "b", "c" itd. też się podobne znajda
Spory spis linków pafiopedilumowych jest na http://paphs.net/, można szukać, choć to daremne... Aczkolwiek ciekawe jest
Pzdr Jurek

E-mail:  
Data: środa, 16 sierpnia 2006 17:49:40
Dzięki Jurku!!!
Romek

Autor: monika w.
Data: środa, 16 sierpnia 2006 17:56:14
wielkie dzięki - szukam zasadniczo z czystej babskiej ciekawości a nie dlatego, że z braku nazwy mniej go lubię

E-mail:  
Data: środa, 16 sierpnia 2006 17:57:26
Jurku,
przejrzałem stronę "paphiopedilums" i wygląda to na jakąś odmianę P. argus. Przynajmniej na teraz.
:-)
Romek

E-mail:  
Data: środa, 16 sierpnia 2006 18:26:54
Moniko,
jeśli się utraci ciekawość Świata to już nie ma dla nas tutaj miejsca.
Romek

E-mail:  
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 14:30:24
Moniko,
dodam, że nie wykluczone, iż jest to mieszaniec z P. makuli. Szereg cech kwiatu na to wskazuje.
Pozdrawiam!
Romek

Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 14:41:20
Oj Romku, co przyjmę, że już mniej więcej wiem, to ty znowu mi mieszasz widzisz, tak to jest.... ja po prostu uwielbiam kupować z wyprzedaży, nawet takie "zdechłe" i potem się cieszyć jak zakwitną. A wczoraj kupiłam.... przecenione jako przekwitłe (jeszcze sie uczciwie dopytywałam) oncidium ....z 3 nowymi pędami kwiatowymi. Piękne pędy a pan stwierdził, że przecież kwiaty opadły, pęd obciął więc.... do przeceny! Niech żyje OBI..!

E-mail:  
Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 16:38:17
Oj, Moniko!!!
To nie ja mieszam, tylko storczyki "mieszają się". P. makuli też nie jest czystym gatunkiem tylko mieszańcem międzygatunkowym. A wyprzedaże? Sam kupuję wiele storczyków na giełdzie, znacznie taniej, ale wiem, że bez poważniejszych wydatków tutaj się nie obejdzie na dalszą metę. Takie prawa hobby. Storczyki są bardzo trudne do oznaczania, a to co zrobiliśmy z Twoim nie było oznaczaniem tylko przyrównywaniem do posiadanych zdjęć. Jednak przyznasz, że wiedzenie więcej jest pewną przyjemnością, a w zakłopotanie nie musisz wpadać, bo wielu wybitnych taksonomów ma wątpliwości, gdy mają do czynienia ze storczykami.
Romek

Data: czwartek, 17 sierpnia 2006 17:12:39
Nie ma mowy o zakłopotaniu w sprawie nieznajomości gatunku któregokolwiek z moich storczyków masz rację co do wyprzedaży, to nie może być jedyne źródło pozyskiwania storczyków... mam takie miejsce w W-wie, gdzie jak już jestem - mniej więcej 2-3 razy w miesiącu to wracam z nowym storczykiem... Teraz jednak zbieram na zakupy u Manuela lub p. Jerzego... Dziękuję wszystkim, którzy chcieli mi pomóc w sprawie mojego sabotka...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl