Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Schnące nowe odrosty Zygopetalum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wojciech Skokowksi
E-mail: wojciech.skokowski@wp.pl
Data: poniedziałek, 24 lipca 2006 10:32:05
Witam,
mam problem z Zygopetalami. Bardzo łądnie wszystkie dorosłe rośliny powypuszczały młode odrosty, które po dojściu do pewnej wielkości (liście zaczynają się już rozchylać jak u dorosłej pseudobulwy)zaczynaja brązowieć/schnąć od góry. Pozbyłem się juz chyba ze trzech odrostów w ten sposób.
Co może być tego przyczyną?
Storczyki podlewane są co 7-10 dni, wodą destylowaną i stoją w niej około 45-60 minut.
Czy te wielkie upały mają na nie taki wpływ?

Pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 24 lipca 2006 10:45:50

Witam,

Chyba to podlewanie jest za rzadko , zwłaszcza podczas takich upałów jakie serwuje nam tegoroczne lato. Może też wilgotność otoczenia jest za niska.
Większość zygopetali preferuje umiarkowane warunki uprawy, a tu żar się z nieba leje
Proszę zwiększyć częstotliwość podlewania, ustawić rośliny w jasnym cieniu i postarać się o zwiększenie wilgotnośći, ale nie przez spryskiwanie, bo zygopetale reagują na spryskiwanie pojawianiem się plam na liściach. Może jakieś inne rośliny wokół?

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 24 lipca 2006 20:03:11
Witam!
Podobnie jak Pani Grażyna sugeruję zdecydowanie częstsze podlewanie .Ja swoje podlewam codziennie , a co 3-4 dni moczę w wiaderku z wodą. W zwiazku z upałami podłoże bardzo szybko jest całkiem suche ,a Zygopethala tego nie lubią. Drugą przyczyną zamierania młodych przyrostów może być za wysoka temperatura otoczenia ( np, słońce nagrzewa doniczki) , takie przyrosty sa bardzo wrażliwe na zmiany temperatury.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl