Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ratowanie phalaenopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Astas
E-mail: astas@poczta.onet.pl
Data: piątek, 28 lipca 2006 18:25:00
Witam, proszę o pomoc w ratowaniu mojego storczyka!!! To phanlaenopsis z ktorym dotychcas nie miałam problemu. Dostałam go w październiku 2005 r. w pełnym rozkwicie. Teraz jakiś miesiąc temu zakwitł ponownie i wygladał pieknie do ubiegłego tygodnia. ALe liście zaczęły się marszczyć. Przeczytałam, że to może być przelanie. Chyba tak było rzeczywiście. Przesadziłam go przed chwilą w suche, nowe podłoże i postawiłam na północnym oknie. Ale teraz sama nie wiem czy dobrze zrobiłam. On jest w trakcie kwietnienia. Czy mogę coś jeszcze dla niego zrobić czy tylko czekać???

Autor: monika
E-mail:  
Data: piątek, 28 lipca 2006 18:44:35
Pozostaje jedynie czekanie...jednak moim zdaniem to zbyt drastycznie z nim postąpiłaś, nie dość, że został przesadzony, to jeszcze zmienił miejsce, w którym stał. Ja bym go postawiła na jego dotychczasowym miejscu (u mnie phalaenopsisy stoją na zachodnim oknie, a teraz w te upały, obok zachodniego okna na stoliku). To lato jest wyjątkowe i storczyki reagują na te temperatury b. różnie. Na pocieszenie powiem, że dostawałam takie przelane storczyki od znajomej i wiele z nich przetrwało... trzeba wierzyć, że i twój odżyje...
Ja na wszelki wypadek w każdej doniczce mam warstwę drenażową, dość grubą co zabezpiecza przed takim zalaniem...
Na forum zresztą było już dużo o ratowaniu phalaenopsisów - zajrzyj tam: http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989

Data: piątek, 28 lipca 2006 19:00:40
Dzięki za slowa pocieszenia. Stoi więc tam gdzie dotychczas a ja czekam. Pewnie będę go oglądać 50 razy dzienie czy nie umiera...

Autor: monika
E-mail:  
Data: piątek, 28 lipca 2006 19:09:07
a w jakim podłożu on rośnie teraz, po przesadzeniu?
Doglądanie na pewno mu pomoże gadanie z nim jeszcze bardziej.... ... ja tak robię! choć ponoć to głupi nawyk

Autor: astas
Data: piątek, 28 lipca 2006 21:55:38
Podłoże gotowe dla storczyków epifitycznych producent KiKKrajewscy. Skład to włókno kokosowe, kora sosnowa, torf i perlit. Wartosc pH wedłg tego co pisza na opakowaniu 5,5 -6,5. Nie wiem czy dobre, ale tylko takie udało mi się kupic. Jestem jeszcze "za zielona" aby samej skomponować coś lepszego Czytac co nieco zaczelam o storczykach dopiero teraz jak zaczęły sie problemy... Dotychczas wszystkie 5 jakie posiadam dobrze rosły i kwitły...

Autor: Ann
E-mail:  
Data: sobota, 29 lipca 2006 20:21:35
Ten torf to chyba niezbyt dobry pomysł. Może być znowu kłopot z przelaniem.

Data: sobota, 29 lipca 2006 23:10:31
Jak tak czytam, coraz wyraźniej widzę, że moje biedactwa rosną w nienajlepszym podłożu. Zamówię im coś przez internet w orchidsklepiku - Podłoże OS do epifitow o dużej granulacji. Piszą że dobre do falków - ja mam tylko takie i wszystkie mają chyba niezbyt dobrze podłoże.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl