Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Proszę pomóżcie...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: annette
E-mail:  
Data: środa, 2 sierpnia 2006 19:34:01
Witam!
Mam problem z phalenopsisem. Kwiaty zaczęły opadać i jeden z pędów zżółkł. Czy możliwe aby to wszystko działo się pzrez ostatnie upały? Jeśli tak to czy można temu zapobiec? Bo storczyk ma jeszcze jeden pęd na którym są kwiaty. I jeszce jedno - co trzeba zrobić żeby wypuścił kwiaty w przyszłości? Proszę o pommoc i z góry dziękuję.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Rafał
E-mail: rciem@op.pl
Data: środa, 2 sierpnia 2006 20:37:40
Witam Panią serdecznie
Mogę jedynie doradzić na podstawie własnych doświadczeń z Phalaenopsis. Nie wiem jak długo Pani ma kwiat; kupując zakwitnięty mógł on kwitnąć już wystarczająco długo aby teraz przekwitał. Żółknące pąki to często oznaka zmiany otoczenia storczyka, który zrzuca nawet kilka pąków, też tak miałem. Myślę, że trzeba podlewać (przelewając)storczyka raz na tydzień w takie upały, ja tak robię pomimo, że mam je w orchidarium. Nie wiem czy nie robię tego za często, ale moje storczyki dobrze się miewają, a korzenie są zdrowe. Proszę również obejrzeć storczyka czy nie ma na nim jakichkolwiek "żyjątek" Aby storczyk ponownie zakwitł należy po przekwitnięciu delikatnie ograniczyć podlewanie i obniżyć temperaturę w jego otoczeniu; najlepiej wystawiając go np. na balkon na cały dzień i noc ( będzie tam miał różnicę temperatur pomiędzy nocą a dniem, co sprowokuje go do ponownego zakwitnięcia)Oczywiście prosze uważać, aby nie był narażony w dzień na promienie słoneczne, najlepiej aby stał w zacienionym miejscu gdzie będzie miał rozproszone światło. Mam nadzieję, że pomogłem troszeczkę, powinno być ok. Pozdrawiam, Rafał

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl