Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zygopetalum i inne na BALKONIE
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Andrzej
E-mail: andrzejus@wp.pl
Data: czwartek, 3 sierpnia 2006 23:54:51
Witam.
Mam pytanie do doświadczonych storczykarzy.
Czy mogę postawić na balkonie (od wschdu słońce do godz 11 częściowo balustrada a częściowo szyba matowa.,
Zygopetalium ???
Miltonie???
Cambrie???
Phalaenopsis???
Paphiopedilium??
Oncidium???
Dendrobium ???
Cattleya???
Storczyki mnie urzekły i kupiłem z każdego wymienionego gatunku na ALLEGRO.
Mam je od miesiąca.
Na balkonie mam również cały czas w niektórych miejscach cień, za wysokimi różami.
Proszę o odpowiedż.O poszczególnych gatunkach czytałem w orchidarium dla początkujących i tylko przy Phalaneopsisach napisano ,że można wystawić na zewnątrz.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Autor: marzenaRK
E-mail:  
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 11:43:03
Z wyżej wymienionych nie wystawiałabym na balkon paphiopedilum i phalaenopsis. Pozostałe tak, tylko trzeba uważać, aby stopniowo przyzwyczajały się do promieni słonecznych.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 16:09:00
Hej!

Zygopetalum rowniez wolaloby zostac w domu, no a reszta won na balkon

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 4 sierpnia 2006 20:29:36
A ja bym nie wystawiła Miltoniopsisa i Phalaenopsisa he he he ...

pozdrawiam
Sandra

Autor: Kamila
E-mail:  
Data: sobota, 5 sierpnia 2006 09:11:32
Witam,
U mnie wszystkie wymienione gatunki od wiosny do jesienu wypoczywają w ogrodzie.Ważne jest dla poszczególnych gatunkow od kiedy i do kiedy je wystawiamy i miejsce wypoczynku.
Pozdrawiam

Autor: iwona
E-mail: imk@tlen.pl
Data: sobota, 5 sierpnia 2006 21:29:43
Ja moje cymbidium też trzymam w ogrodzie, jednak boje sie że ma za dużo wody, teraz jest sporo opadów czy może przenieść go pod daszek??

E-mail:  
Data: niedziela, 6 sierpnia 2006 08:17:16
Witam,
Wiele storczykow przy takich deszczach należy usytuować pod drzewami, altankami.U mnie w tej chwili jest bardzo cieplo,ulwewa i cakowity bezruch powietrza. Dlatego dwa dni temu przeniosłam storczyki pod altanę ogrodową.No i trzeba je teraz albo opryskać profilaktyczniep przeciwko grzybom, albo codziennie dokładnie przeglądać.
Pozdrawiam

Autor: iwona
E-mail: imk@tlen.pl
Data: niedziela, 6 sierpnia 2006 21:28:17
Pani Kamilo
Jakim środkiem opryskać cymbidium, jeżeli można zapytać, od niedawna zaczęłam zajmować sie storczykami, czy opryskiwanie przeciw grzybom jest konieczne... a nawiasem mówiąc przeniosłam moje do domu , stoją sobie na parapecie przy otwartym oknie na noc, mam nadzieje że taka redukcja temperatury wystarczy, nie bardzo mam gdzie trzymać je na dworze chyba że pod gołym niebem, a jak już wspomniałam u nas (zachodniopomorskie) mamy ulewy, wiec wole nie ryzykować przelania...

E-mail:  
Data: środa, 9 sierpnia 2006 10:39:20
Witam,
Profilaktycznie jak i przy małych zmianach chorobowych stosuję Biochicol 020.
Pozdrawiam

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: środa, 9 sierpnia 2006 17:05:39
Andrzeju, nie jestem specjalistą od storczyków na balkonie, ale od roślin na balkonie, a ściślej od roślin w lodżii o wschodniej wystawie. Rano jest tam niezmiernie gorąco, bywa, że bardzo wietrznie, i główny dyskomfort dla roślin to przędziorki. Lodżia oferuje jednak inny pozytyw, a mianowicie, deszcz tutaj nie moczy liści i kwiatów - zresztą cóż wart jest "nasz" deszcz. Może on zawierać tyle "cudownych" składników! Gdyby Twoje rośliny zabezpieczyć przed wymienionymi wyżej niebezpieczeństwami, stworzyć im odpowiednią wilgotność (umieścić pomiędzy i ponad zbiornikami z inną roślinnością bagienną) można je wszystkie wystawić, ale Paphiopedilum w cieniu a Cattleya w słońcu. To wspaniale, że masz swoją kolekcję! To jest niezwykłe zainteresowanie, ale dodaj do tego kilka książek o storczykach i wtedy łatwiej będzie wędrować po własnej puszczy tropikalnej lub wysokogórskim lesie deszczowym.
Powodzenia na szlaku!!!
Romek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl