Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pęd kwiatowy u phalaenopsisa przestał rosnąć
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewelina
E-mail: eweder@poczta.onet.pl
Data: piątek, 11 sierpnia 2006 17:57:55
mam pytanie dotyczące phalaenosisa jakieś 6 tygodni temu u mojego pha. zauważyłam ok 5 mm pęd jednak do tej pory nic się nie dzieje felekowi zaczęły rosnąc 2 nowe liście a pęd ani drgnie ,czy zrobiłam coś nie tak ,czy zacznie rosnąc jak urosną liście proszę o poradę

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 11 sierpnia 2006 18:13:37
Witam,
Pani Ewelino storczyki uczą cierpliwości, należy czekać, zmieniła się pogoda czyli warunki i może dlatego.

Moja rada praktyczna;
- takie zdjęcie wyjdzie Pani lepiej bez flesza, on zamiast doświetlić to miejsce które chcemy pokazać, wypala białą dziurę i uciekają szczegóły
- proszę sobie ustawić roślinę, doświetlić ale z daleka i wymusić zdjęcie bez opcji flesz
- czasami w aparatach są filtry które też pomagają, żeby światło padające z tak bliskiej odległości nie wykonało tego co widać na zdjęciu Pani

Proszę się nie gniewać za tych kilka uwag, ale może one pomogą przy następnych zdjęciach, bo jak mówią 'diabeł tkwi w szczgółach'.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 11 sierpnia 2006 18:22:15
dziękuję za rade nie gniewam się i bardzo dziękuję za rade postaram się następnym razem wykonać zdjęcie zgodne z pani wskazówkami

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: sobota, 12 sierpnia 2006 19:20:21
Pani Ewelino, moja uwaga będzie miała raczej charakter ogólnobotaniczny niż ściśle storczykowy. Po pierwsze, inicjacja organów (tutaj pęd kwiatowy) często zaczyna się wiele miesięcy wcześniej, patrz kwiaty roślin cebulowych, przed ich ukazaniem się. Po drugie, w szczególnych warunkach środowiska, głównie światło, woda i dostęp substancji pokarmowych, może dojść do przemieszczania zasobów energentycznych rośliny z organów generatywnych do wegetatywnych, nawet do tego stopnia, że kwiaty zupełnie się nie rozwijają - patrz formy "żyworodne" indukowane środowiskiem. Przykład Pani rośliny właśnie na taką nierównowagę generatywno-wegetatywną może wskazywać.
Podkreślam, m o ż e.
Najważniejsze, że roślina jest zdrowa. Uwagi dotyczące jakości zdjęcia są słuszne, gdyż, tak naprawdę, nie widać dokładnie jaki to organ, pęd czy korzeń.

Data: niedziela, 13 sierpnia 2006 20:43:51
jestem w 100 % pewna poniewasz mam 18 phalaenopsisów i jusz nie jednokrotnie kwitły ponownie jednak ten okaz mnie zszokował poniewasz tylko u niego zaopserwowałam takie zjawisko u innych phaenopsisów po ukazaniu się pędu do kwitnienia starczało im ok 2 miesięcy a u tego storczyka tak si stało dlatego prosiłam o poradę dziękuję bardzo za udzielenie odpowiedzi

Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 14 sierpnia 2006 09:45:37
Witam!
Zgadzam się, że jest to raczej pęd kwiatowy. Zatrzymanie jego wzrostu spowodowała zapewne gwałtowna zmiana warunków uprawy. Rośliny tego nie lubią i się 'buntują'.
Proszę postarać się zapewnić stałe warunki (ciepło, jasno, bez przeciągów) i przy okazji zajrzeć do jakiegoś podręcznika ortografii (bez obrazy ale elementarną wiedzę z zakresu pisowni polskiej każdy powinien posiadać)
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: poniedziałek, 14 sierpnia 2006 17:50:13
Karolino, zwróć uwagę, że ten pęd kwiatowy jest jakby ucięty z góry. Może jest uszkodzony pod warstwą okrywającą.
Te nasze dyskusje na Forum dowodzą, jak bardzo troszczymy się o nasze roślinki, ale też są okazją do pogłębiania naszej wiedzy oraz zdobywania umiejętności kontaktu z innymi.
Pozdrawiam!
Romek

Data: poniedziałek, 14 sierpnia 2006 22:00:19
jeżeli to pani przeszkadza w jaki sposób pisze proszę o nie czytanie moich tematów pozdrawiam z wyrazami szacunku Ewelina , już nie jednokrotnie na tym forum powtarzano że to to forum nie jest do określania znajomości ortografii a do pogłębiania wiedzy o storczykach mimo że jestem słaba z ortografii nie jedną osobę zagnę z innych przedmiotów a co do warunków uprawy to ten storczyk jest u mnie od roku i wszystko było ok warunki są te same

Autor: Andrzej Przygoda
E-mail:  
Data: poniedziałek, 14 sierpnia 2006 23:00:27
O fłaśnie to jezd to.Freszcje pżestańmy czepiać sie słuwek tylko piżmy na temat.Warzna jezd treźdź a nie forma.

Tylko czasami zęby bolą jak się czyta.
Nie chcę naprawdę nikogo urazić.Błędy każdy robi.Ale pracujmy nad sobą i nie obrażajmy się jeśli ktoś życzliwie zwraca uwagę.
Pozdrawiam - Andrzej.

Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: wtorek, 15 sierpnia 2006 09:53:32
Witam!
Szczerze powiedziawszy mało na tym zdjęciu widzę, więc trudno mi się wypowiadać. Być może p. Romuald ma rację i pęd został uszkodzony mechanicznie. Skoro pisze Pani, że roślina ma cały czas te same warunki i jeśli zdecydowała się na wypuszczenie pędu kwiatowego to jaka może być inna przyczyna zaprzestania jej wzrostu
Co do Pani wypowiedzi na temat ortografii: Nieprawdą jest stwierdzenie, że forma jest nieważna. Forma jest bardzo ważna. Bo gdy jest brzydkie opakowanie, to choćby w środku był najlepszy cukierek to się go nie tknie. I proszę się nie obrażać za uwagę. Nie była chyba złośliwa?? A w każdym razie nie miała być. I nie chodzi o 'zaginanie' kogokolwiek.
Pozdrawiam, Karolina

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl