Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy to możliwe...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jowita
E-mail: yovitah@interia.pl
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 07:42:56
...żeby phalaenopsis który stracił wszystkie liście, uschły mu łodygi - żył? Mój składa się właściwie tylko z ładnych, zielonych korzeni. Czy nawożenie - zaznaczam - samych korzeni pomoże w reanimacji? Dziękuję za wszelką pomoc.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 08:52:38
Witam,
- jeżeli u Pani zgnił stożek wzrostu to ta roślina nie ma szans
- jeżeli stożek wzrostu wygląda jak zasuszony a jest możliwe, że wewnątrz ocalało z rośliny "coś zielonego" to ma szanse

Dobra rada - reanimacja roślin trwa bardzo długo i czas oczekiwania na kwitnienie jest długi, pytam, czy warto?
Proszę sobie kupić następną roślinę i pamiętać o popełnionych błędach.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 08:52:53
Mam dobrą wiadomość! - gdy są zdrowe korzenie, prawie w 100% storczyk się odrodzi - życzę powodzenia ! - Jarek z Kielc

Autor: Paulina D
E-mail: paulina.dolezko@itelligence.pl
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 10:07:07
Witam
Mam roślinę po takich samych przejściach. W tej chwili ma dwa zdrowe i piękne listki, a na kwiaty mogę poczekać nawet 10 lat.
Pozdrawiam
Paulina

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 10:22:34
A ja widziałam wczoraj, na naszym spotkaniu niedzielnym WTMO roślinę przyniesioną przez może przyszłych członków towarzystwa. Były to same bardzo zielone korzenie wyglądające na zdrowe, tylko jak odkopałam stożek wzrostu to okazało się że jest mokry, miękki, czarny, zgniły. Bardzo proszę uświadomić mnie z której części tego phalaenopsis ma pojawić się nowy stożek, mam wrażenie że zgnilizna będzie postępowała dalej i następnym etapem będą korzenie.

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 10:40:29
Czyli mój entuzjazm jednak był przedwczesny - mam kupkę ślicznych korzeni Dziękuję bardzo za odpowiedzi - z pewnością nie wyrzucę go jeszcze, ale chyba faktycznie rozejrzę się za kolejnym. I nie oddam go pod niczyją opiekę, jak zrobiłam z tym biedakiem na czas urlopu. Lepiej przesuszyć niż przelać. Pozdrawiam wszystkich!

Autor: Elbereth
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 20:25:17
W takim przypadku najlepiej kupić sobie nowego storczyka (z resztą przecież każda okazja jest dobra do powiększenia kolekcji ), ale tego bezlistnego wcale nie trzeba wyrzucać. Może jeszcze coś z niego będzie? Trzeba mieć nadzieję .

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 23:32:02
Witam
Prosze sie nie poddawac, ja tez myslalam ze usmiercilam storczyka, zostawilam go na balkonie, mial 8 pieknych lisci, w tamtym roku nic mu sie nie stalo ale w tym roku slonko przygrzewalo bardziej w ciagu kilku dni roslina zzrzucila wszystkie liscie i wylysiala, zostaly mi same korzeni, piekne korzonki ktorych bylo mi szkoda, storczyka zostawilam nadal na balkonie ale w miejscu oslonietym przed sloncem i co ? ....
zobaczcie sami

Pozdrawiam Iwona

E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 08:54:50
Pani Iwono - dziękuję za nadzieję. Mój wygląda tak samo (tylko bez listków, ale i na te cierpliwie poczekam). Wiem, ża najlepiej kupić nowy, ale do tego jestem bardzo przywiązana gdyż kwitnął obficie i pięknie. Nie chciałabym, żeby umarł. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 15:00:00
A czy w przypadku Cambrii,która tez straciła wszyskie liscie i ma tylko korzenie tez tak bedzie i odrośnie mi roślinka?

Autor: Agnieszka
E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 15:00:42
A czy w przypadku Cambrii,która tez straciła wszyskie liscie i ma tylko korzenie tez tak bedzie i odrośnie mi roślinka?

Autor: Elbereth
E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 17:40:00
Z tym już będzie gorzej. Phalaenopsis ma łodygę i zawsze jest nadzieja, że coś z niej przetrwało. Natomiast Cambria ma pseudobulwy i jeśli ich nie ma, to według mnie już z tego nic nie będzie . Ale jeśli straciła tylko liście, a pseudobulwy zostały, to wystarczy dbać i może odżyć .

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl