Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  małe dendrobium p.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: judyta
E-mail:  
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 10:51:26
witam! i proszę o pomoc
mam małe dendrobium p. w niedzielę oderwałam do od roślinki macierzystej i wsadziłam do doniczki. Przeglądając forum przeczytałam iż należałoby przykryć doniczkę akwarium żeby zwiększyć wilgotność powietrza i tutaj pojawia się problem. - nie mam akwarium więc postanowiłam wykorzystać duży 3 litrowy słoik (bo doniczka jest mała)do środka wsadziłam podstawek z wodą i kremazytem a na mim doniczkę to wszystko przykryłam owym słoikiem i tak się zastanawiam czy w związku z tym iż nie ma dopływu powietrza nic złego nie stanie się z moja roślinką? bardzo proszę o pomoc bo jak coś zrobiłam żle to może uda się jeszcze naprawić.
pozdrawiam

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 17:27:06
Judyto,
jeśli postawiłaś tak słoik, że stoi w wodzie podstawka, to odcięłaś dopływ powietrza zupełnie i roślina się udusi, czyli po jakimś czasie umrze. Postaw słoik na trzech, nie wiem, np. położonych patyczkach, tak, żeby powietrze wchodziło od dołu. Problem z głowy. Każda roślina musi mieć dopływ tlenu.
Myślę, że wiele prostych technicznie rozwiązań można tu zastosować.
:-))))
Romek

Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 17:29:12
Judyto,
jeśli postawiłaś tak słoik, że stoi w wodzie podstawka, to odcięłaś dopływ powietrza zupełnie i roślina się udusi, czyli po jakimś czasie umrze. Postaw słoik na trzech, nie wiem, np. położonych patyczkach, tak, żeby powietrze wchodziło od dołu. Problem z głowy. Każda roślina musi mieć dopływ tlenu.
Romek

Data: wtorek, 22 sierpnia 2006 17:32:17
Judyto,
Romek

Autor: Henryk Konieczny
E-mail:  
Data: środa, 30 sierpnia 2006 13:38:24
Panie Romualdzie, Muszę pana rozczarować. Rośliny w dzień przekształcają dwutlenek węgla w tlen . W nocy dzieje się odwrotnie. Więc jak to możliwe żeby roślina w słoiku się "udusiła"??

To niemożliwe!!!!! Nie samym tlenem żyje roślina...

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 30 sierpnia 2006 13:44:53
Konieczny czepiasz się, w odpowiedzi była mowa o powietrzu a nie samym tlenie.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 30 sierpnia 2006 13:50:30

Witam,

Teoretycznie tak, większość roślin w dzień pobiera dwutlenek węgla i przy pomocy energii słonecznej (tak połową, a nie jednym zdaniem ), przekształca go (w połączeniu z wodą, oczywiście) w tlen i węgiel będący składnikiem budulca tkanek.
Ale z większością storczyków bywa odwrotnie . Broniąc się przed utratą wody, zwłaszcza w ciepłe dni, zamykają aparaty szparkowe i taki proces nie zachodzi. Dopiero nocą, gdy jest chłodniej, aparaty otwierają się, a zgromadzona energia inicjuje proces reakcji dwutlenku węgla i wody, itd.....

Czyli dobrze jest spać w środowisku storczykowym, bo więcej tlenu...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Iwańczyk
E-mail: ewaiw@jay.au.poznan.pl
Data: środa, 30 sierpnia 2006 14:25:49
Witam,
ten typ fotosyntezy wystepuje przede wszystkim u roslin gruboszowatych (stad nawet w nazwie tego szlaku jest slowo Crassula - grubosz) oraz innych roslin kserofitycznych, czyli pustynnych. Ale tez u bromelii, m in. ananasa. No i storczyki, ale niektore jak wiekszosc z rodzaju Paphiopedilum juz nie. Sa i tez takie, ktorych cienkie liscie nie wykazuja tego typu fotosyntezy (zw. CAM) ale za to ich pseudobulwy tak
Pzdr
Ewa

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl