Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Jak rozpoznać wczesny atak przędziorków ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata Borzęcka
E-mail: mabba@poczta.fm
Data: czwartek, 24 sierpnia 2006 18:33:33
Nie podobają mi się czarne kropki na liściach mojej Brassi.
Szukałam o przędziorkach ale wszędzie są fotografie i opisy już bardzo zaatakowanych roślin.
A mnie interesuję, kiedy Państwo zaczynają podejrzewać, że roślinę opanowały przędziorki??
Czy są jakieś charakterystyczne początkowe, wczesne objawy??
Będę wdzięczna za informację
Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: mag
E-mail:  
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 12:04:31
Witam Panią.
Nie wydaje mi się, żeby czarne kropeczki miały coś wspólnego z przędziorkami, choć mogę się mylić. Przędziorki to maleńkie rdzawo-brązowe pajączki, które tworzą pajęczynkę najpierw na spodniej stronie liści. W zasadzie trudno to zauważyć. Często też, przynajmniej ja to zaobserwowałam u moich roślin, na liściach pojawiają się maleńkie jasne plamki połyskujące jak mika. Dla mnie to właśnie jest pierwszy symptom ataku tych małych paskud.
Mam nadzieją, że pomogłam chociaż troszeczkę.
Pozdrawiam Magda

Autor: Małgorzata Borzęcka
E-mail:  
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 13:16:49
Witam Pani Magdo

Dziękuję za pomoc. Mam w związku z tym pytanie, czy maleńkie jasne plamki połyskujące jak mika pojawiają się na wierzchniej powierzchni liścia, czy też są pod spodem liścia??

Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Monika Kazimierczak
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 13:46:04
Pani Małgorzato,
te plamki to slady po przedziorkach, ktore wysysaja soki z komorek lisci. Przedziorki zeruja na spodniej stronie i tam powstają, za ich udziałem, slady. Można je (ślady i przedziorki) zobaczyć najlepiej pod światło. Lupa tez sie przyda hihi . Jak juz widac przedziory to polecam preparat Magus, do dostania w sklepach ogrodniczych, 5ml za ok. 8 zl. Pryskalam nim pare dni temu na pasażerów dendrobium, a zaraz bede zmywac liscie wodą z odrobiną plynu Ludwik - widac te male paskudztwa kopnely w kalendarz - dziala
Poza tym - przedziorki nie lubia podwyzszonej wilgotnosci powietrza, ustawienie doniczki na podstawkach wypelnionych keramzytem i woda, tak aby woda nie dotykala doniczki, może sluzyc za kolejne działo do wytoczenia w walce z tymi nieproszonymi goścmi )

pozdrawiam,
Monika i zaprzędziorkowane Dendrobium Stardust Chyiomi (p. Karolino,dziekuje raz jeszcze ]

E-mail:  
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 20:40:46
Zdaje się, że Pani Monika już wszystko wyjaśniła. Dodam tylko, że ja walczę z robalami za pomocą wody z ludwikiem i zwiększam wilgotność - to świetnie się sprawdza, bo przędziorki nie cierpią wilgoci.
Powodzenia wszystkim zaprzędziorkowanym, Magda

Autor: Krystian
E-mail:  
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 22:11:28
Podczas zamgławiania rośliny, woda osiada na pajęczynce, i wtedy widać jak na dłoni że na roślinie są już przędziorki, nawet jeżeli jest to początek inwazji i tej pajęczynki jest niewiele. Tylko uwaga, niektore storczyki nie lubią mieć spryskiwanych/moczonych młodych przyrostów.

Krystian

Autor: Małgorzata D.
E-mail: gogi4@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 27 sierpnia 2006 09:10:51
Jak już Drodzy Państwo jesteśmy przy "paskudztwach" to również poproszę o radę. Kilka moich storczyków zaatakowały białe maleńkie robaczki, które w spodniej stronie liścia tworzą takie jakby pajęczynki, kokonki. Kupiłam sabotka u Tomaszewskiego w Warszawie w zeszły piątek i na nim przywlokłam te potwory. POMOCY!!!

E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 sierpnia 2006 20:04:49
Małe, białe i włochate są wełnowce. Tworzą na spodniej stronie liści lub w rozwidleniach kłaczki przypominające watę. Czy o to Pani chodzi? Jeśli tak to sprzyja im wysoka temperatura i suche powietrze. W przypadku, gdy szkodników jest niewiele można je usunąć patyczkiem lub wacikiem zwilżonym denaturatem. Skuteczne środki chemiczne można znaleźć na www.storczyki.org.pl
Magda

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl